– investitiile in invatamintul bacauan se ridica la peste 30 milioane de euro – scoli care mai ieri erau un pericol pentru elevi au fost modernizate la standarde europene – terenurile sportive arata acum asa cum, in urma cu trei ani, copiii vedeau doar la televizor
30 de milioane de euro. Aceasta este suma care a fost investita in invatamintul bacauan. Din 1989 si pina in 2004 nici o scoala nu a fost modernizata si reabilitata complet. Majoritatea aveau instalatii termice si sanitare uzate moral si fizic, care au dus la degradarea continua a caldirilor. Scolile din muncipiul Bacau, care pina mai ieri erau neprimitoare, friguroase si un real pericol pentru elevi si-au schimbat fata in ultimii trei ani. Locul timplariei vechi de zece ani, cariate si putrezite, a fost luat de cea de termopan, acoperisurile prin care ploaia nu gasea nici o stavila de multe ori au fost inlocuite cu altele noi, instalatiile sanitare nefunctionale au fost schimbate, bancile vechi in care au invatat si parintii nostri, un adevarat factor cauzator de boli in rindul elevilor au fost schimbate cu mobilier nou, elevii cu rezultate bune la invatatura si cadrele didactice indrumatoare au fost recompensate pe masura realizarilor lor, iar terenurile sportive cimentate, cu gropi, au inceput sa arate aidoma ca in scolile europene. Fiecare dintre cele 74 de unitati scolare au beneficiat de investitii, puse la cale de municipalitatea bacauana, astfel incit copii sa invete in conditii bune. Problema timplariei si a caldurii a fost rezolvata in toate clasele din scolile din municipiu.
„Scoala era uitata de timp”
Una dintre institutiile de invatamint a caror imagine s-a schimbat in urma investitiilor din ultimii ani este Scoala de Arte si Meserii „Ing. Dimitrie Leonida”. „Cind am venit in 2006 scoala arata deplorabil, era parca uitata de timp. Investitiile au schimbat complet scoala. In afara de caramizi totul este nou. Cu banii primiti, s-a cumparat mobilier complet nou, s-au parchetat toate salile de clasa, s-au amenajat laboratoarele de informatica, s-a zugravit in totalitate
scoala. In 2007 am schimbat acoperisul si timplaria care erau vechi din 1940. S-au refacut fatada, canalizarea, instalatia de apa, gardul imprejmuitor. Avem un nou laborator de alimentatie publica. Acum e in derulare amenajarea unui teren de sport si ni s-a aprobat si
construirea unei sali de sport. Toate aceste investitii au fost facute cu bani de la Consiliul Local, in proportie de 60 la suta, si prin Hotariri de Guvern”, a enumerat Ion Balcan, directorul Scolii de Arte si Meserii. La Colegiul National „Vasile Alecsandri” s-au facut investitii de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi, bani care au fost folositi pentru schimbarea instalatiilor de incalzire, a timplariei, pentru fatada, pentru dotarea laboratoarelor si a salii de sport. „Cu sprijinul Primariei avem un teren de sport modern si vom avea si doua noi laboratoare de informatica. Rezultatele foarte bune pe care le obtin elevii nostri la invatatura an de an se datoreaza si conditiilor materiale tot mai bune in care ne desfasuram activitatea”, a declarat Vasile Cautis, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri”. In urma acestor alocari financiare Bacaul a urcat pe locul 1 in Romania la investitii directe in invatamint. Rezultatul a fost ca numarul olimpicilor bacauani s-a triplat, iar astazi Bacaul este pe locul doi, dupa Bucuresti, la performanta in invatamint.
Constructii noi de unitati scolare
Investitiile incepute din 2006 vor continua si in acest an, cind se vor construi trei gradinite noi, noi corpuri de cladire si chiar un nou campus scolar. Este vroba de Gradinita Cartier Nord, investitie de 3.220.000 de lei, Gradinita nr. 12 (3.220.000 lei), Gradinita 26 (3.190.000 lei), 24 sali noi de clasa, sala de sport la Colegiul Economic „Ion Ghica” (15,2 milioane de lei), corp noua de cladire la Colegiul National „Vasile Alecsandri” (5,3 milioane de lei) si un campus nou informatic, pe strada Constantin Ene, de 32 milioane lei noi. Tot in acest an vor fi reabilitate, dotate cu sistem de alarma si imprejmuite sapte gradinite, noua scoli si 13 licee. Contorizarea energiei termice se va face in 2008 la zece gradinite, 15 scoli si opt licee. Nu s-au uitat spatiile de joaca pentru copii si de aceea sint in lucru 14 spatii de joaca în incinta gradinitelor si opt linga blocuri.
Burse de merit
Bacaul este singurul municipiu din Romania care acorda peste 700 de burse de merit elevilor printr-un proiect initiat de municipalitatea bacauana. Prin ele se doreste stimularea elevilor in actul educational, dar si in derularea activitatilor sportive. Anual s-au alocat si se vor da premii de peste 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi) elevilor si profesorilor cu rezultate foarte bune la invatatura, realizate la concursurile nationale si internationale.
30 de terenuri sportive noi
Unitatile de invatamint vor avea terenuri noi de sport. Odata cu montarea acestora se va avea grija si de imprejmuirea lor. Primaria va amenaja în aceasta vara înca 30 de terenuri de sport, lucrare ce a inceput prin-un program pilot anul trecut in patru institutii de învatamint: Scoala „Al. Ioan Cuza”, Liceul Sportiv, Colegiul National „Vasile Alecsandri” si Colegiul National „Gh. Vranceanu”.
Catalina PETRICI, Claudiu TANASESCU
ZZZ a zis
LIMBI DATE LU” STARARACHE HANDICAPATU.
Marius a zis
Cand citesti tot felul de pancarde afisate aproape peste tot in oras, al carui continut articial precizeaza, cum ca „Bacau este in topul realizarilor din diverse categorii” si mai citesti si astfel de articole comparative intre 2 mandate ale unor grupari politice separate, ti se face sila, mai ales daca te afli in „postura” de cetatean al acestui oras.
E jenant cum un oras din cea mai saraca regiune a tarii se faleste cu „realizari” artificiale si fara valoare, pentru ca daca facem o comparatie la nivel la national, acest oras a inceput sa fie mai prejos decat Pitesti, Targu Mures sau Sibiu, la tot cea ce inseamna economie si nu numai. Iar lucruri sunt cu adevarat catastrofale daca facem o comparatie cu orasele mari ( Constanta, Timisoara, Cluj, Brasov ) unde Bacau nu are nicio o sansa ! De aici si atentionarea cu privire la comparatia realizata pe o scara nationala.
Ce intentionez sa afirm este faptul ca suntem capabili de a ne mandri cu nenumarate realizari neinsemnate chiar si pe parcursul a 3 mandate ( indiferent de culoarea politica pe care o vor detine acestea), dar acest oras, tot jalnic va fi daca nu suntem realisti cu locul pe care il ocupa in prezent si ce perspective mai ofera el astazi.
Nu in ultimul rand vreau sa inchei cu un rezumat in culmea ironiei pentru actualul primar. „In caz ca veti fi reales, la viitoarele alegeri din 2012 nu veti mai avea dreptul sa dati vina pe fosta administratie, fiindca voi veti alcatui atunci precedentul.”