Dacă săptămâna trecută instituțiile de cultură băcăuane s-au întrecut în activități menite a-l omagia pe marele poet român Mihai Eminescu la 164 de ani de la naștere, în această săptămână, aceleași instituții sunt concetrate pe organizarea de manifestări și acțiuni legate de împlinirea, pe 24 ianuarie, a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.
În acest context, și Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău, în parteneriat cu unități de învățământ din județ organizează, pe tot parcursul săptămânii, activități specifice, prima debutând marți, 21 ianuarie, la ora 10.00 chiar la sediul instituției. Este vorba despre acțiunea „Hai să dăm mână cu mână că-i mai bine împreună”, derulată în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit nr. 33 din Bacău, structură a Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” și care va consta într-o întâlnire, la Secția pentru Copii a Bibliotecii, între preșcolari și bibliotecari, urmată de prezentarea instituției, o scurtă prezentare pe tema „Scriitori români” susținută de istoricul Eugen Șendrea și un moment artistic al copiilor, coordonați de cadrele didactice. Joi, 23 ianuarie, elevii de Colegiul Național „Ferdinad I” din Bacău vor trece, de asemenea, pragul Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” pentru a lua parte la acțiunea „Să ne cunoaștem orașul” în cadrul căreia, cei dintâi vor își prezenta orașul din perspectiva lor, pentru ca ulterior, Eugen Șendrea să le aducă în atenție „Muzee mai puțin cunoscute ale Bacăului”.
Vineri, 24 ianuarie, chiar de Ziua Unirii Principatelor Române, la filiala „Ștefan cel Mare” din Bacău a bibliotecii se deschid publicului larg expoziții de carte și documente intitulate „Hai să dăm mână cu mână” și „Mărturii despre Unire”. În aceeași zi, de la ora 11.30, dar la Școala cu clasele I-VIII din Lespezi din județ, Biblioteca „Costache Sturdza” în parteneriat cu unitatea de învățământ amintită, cu Școala Gimnazială din Asău și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău și în colaborare cu Asociația „Cultul Eroilor” din Bacău derulează acțiunea „Unire în cuget și simțire”, în cadrul proiectului „Istorie și educație pentru cetățenie democratică în România”. Din programul manifestării fac parte momente artistice susținute de elevi și de Corul Veteranilor de Război și prelegeri la temă în abordarea istoricului Eugen Șendrea, a profesorului Eduard Pavel și a col. (r) Nicu Pavel.
Lasă un răspuns