• pentru aceasta, instituția va primi 700 de dolari, prin intermediul unui proiect de colaborare cu Școala „Dr. Vasile Lucaciu” din Satu Mare
Aproximativ 20 de elevi din clasele a IV-a și a V-a de la Școala „Mihai Drăgan” vor fi, timp de două luni, protagoniștii unui proiect pe cît de interesant, pe atît de inedit: „Prietenie cu gust și condimente”. Practic, elevii în cauză vor învăța, prin intermediul unei colaborări cu Școala „Dr. Vasile Lucaciu” din Satu Mare, cum se gătește ardelenește. Treabă pentru care fosta școală nr. 11 a și primit peste 700 de dolari din partea Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală din Cluj Napoca, finanțatorul proiectului. Alți circa o mie de dolari vor lua calea școlii din Satu Mare, ca inițiator de proiect. Punctele culminante ale programului se vor consuma în perioada Paștelui catolic, cînd elevii băcăuani vor fi oaspeții colegilor din Satu Mare, și în timpul Paștelui ortodox, cînd sătmărenii vor întoarce vizita școlarilor de la „Drăgan”. „Dincolo de cunoștințele gastronomice, elevii vor avea ocazia să se cunoască și să lege prietenii, pentru că, deși trăim în aceeași țară, elevii nu cunosc mai nimic din obiceiurile din Ardeal. De exemplu, cei din Satu Mare s-au arătat interesați să învețe cum se face pasca moldovenească”, a explicat profesoara Liliana Ichim, directorul Școlii „Mihai Drăgan”. La finalul proiectului va fi editată o broșură cu rețele culinare din cele două regiuni.
Gastronomia face casă bună cu ecologia
Colaborarea culinară dintre Școala „Mihai Drăgan” și Școala „dr. Vasile Lucaciu” din Satu Mare nu este, însă, singurul proiect pus pe piciaore de fosta școală nr. 11. În următoarele zece luni, cei de la „Drăgan” vor colabora cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) pentru a avea „un cartier curat, un cartier frumos”. „Este vorba de un proiect ce are ca scop educarea copiilor în reciclarea și refolosirea deșeurilor solide. În afară de adunarea de maculatură, elevii vor strînge și sticle din plastic sau cutii de margarină, o partea dintre acestea urmînd să fie folosite pentru alcătuirea unor materiale didactice și mici obiecte decorative”, a explicat directoarea Liliana Ichim. În vară, elevii de la „Drăgan” vor merge într-o tabără ecologică, pentru ca, la finalul proiectului, să organizeze o expoziție din obiecte din plastic. Valoarea totală a proiectului este de circa 100 de milioane de lei. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns