Manifestarea cultural-științifică de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău dedicată Unirii Principatelor Române și desfășurată vineri, 24 ianuarie, de la ora 11.00, a stat sub semnul „revoltei” celor prezenți împotriva abordării, în timp, a marelui eveniment ca… „Mica Unire”. „Noi nu suntem aici pentru a sărbători «Mica Unire», – a apreciat Mariana Popa, directorul Complexului Muzeal «Iulian Antonescu» din Bacău, în cuvântul de deschidere – noi suntem aici să sărbătorim Marea Unire, pentru că un fapt istoric de importanța celui petrecut în urmă cu 155 de ani nu poate fi numit «mic»”.
Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului României, în interpretarea persoanelor vârstnice de la Clubul pensionarilor „60 plus” din Bacău și a fost urmată de susținerea de prelegeri pe temele „Unirea Principatelor din 1859 – bornă între sfârșitul regimului politic medieval și începutul statului modern în societatea românească” și „Bacăul – minicentru unionist”, de către prof. dr. Ioan Mitrea și prof. dr. Jean Ciută, cel dintâi accentuând ideea abordării incorecte, inclusiv de către mass-media, a Zilei Unirii Principatelor Române ca ziua „Micii Uniri” și pledând pentru „corectarea” acestei „nedreptăți”. În cadrul aceleeași manifestări, elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău au prezentat lucrările realizate de ei în power-point pe temele „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859” și „1859 – Unirea Mică”.
După o scenetă – „Moș Ion Roată și Unirea” – prezentată apoi tot de bunicii de la Clubul „60 plus” din Bacău, evenimentul s-a încheiat prin lansarea volumului „Istoria Consiliului Județean Bacău”, lucrare documentată și scrisă de Anton Coșa, Elena Artimon și Dimitrie-Ovidiu Boldur, despre care a vorbit scriitorul Dumitru Brăneanu, consilier județean și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău. Premergător manifestării organizate de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, la sediul acestuia au poposit copiii de la Școala Generală „George Bacovia” din Bacău care, însoțiți de cadrele didactice, au susținut un moment artistic dedicat Unirii, au încins două hore în holul instituției și au plecat într-un scurt tur de vizitare a secțiilor acesteia.
Lasă un răspuns