Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
Sosirea anului nou aduce în fața ghișeelor de la taxe și impozite cea mai disciplinată și riguroasă categorie socială: pensionarii.
Este bine de știut pentru aceștia că ar putea să fie întrebați de personalul de la primării dacă dețin o asigurare obligatorie pentru locuințele pentru care plătesc taxe și impozite.
Din data de 27 iulie 2013, printr-o hotărâre ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), organism care a asimilat fostul CSA ( Comisia de Supraveghere a Asigurărilor), s-a hotărât că orice locuință din România, având ca proprietar persoană fizică sau juridică, trebuie să dețină o poliță obligatorie împotriva dezastrelor naturale PAD. Aceasta acoperă daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundații, cutremur, alunecări de teren – ca efect direct sau indirect al producerii acestora.
Contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se încheie în formă scrisă între PAID și proprietarul locuinței, prin mijlocirea companiilor care sunt acționari ai Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.
PAD trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:
Denumirea/numele cu sediul/domiciliul părților contractante;
Numele beneficiarului asigurării;
Tipul locuinței și adresa acesteia;
Suma asigurată obligatoriu;
Prima obligatorie și termenele de plată a acesteia;
Perioada de valabilitate a contractului de asigurare;
Numărul și titlul actului normativ în temeiul căruia s-a emis PAD.
Suma asigurată:
20 000 euro – pentru locuințele de cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic. Prețul asigurării este de 20 euro/an – pentru 20 000 euro suma asigurată
10 000 euro – pentru locuințele din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Prețul asigurării este de 10 euro/an pentru 10.000 euro suma asigurată.
În prima categorie intră inclusiv casele construite din lemn și pe structură de lemn.
În a doua categorie intră casele construite din ,,chirpici” sau vălătuci de pământ.
Ce mai trebuie știut despre aceste polițe… Cine nu încheie o astfel de poliță PAD împotriva dezastrelor naturale riscă o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Este trist că, în România, tot ce înseamnă respectarea legii, inclusiv dacă aceasta protejează proprietatea privată, se face prin măsuri coercitive.
Din punctul meu de vedere, această asigurare PAD asigură o foarte mică parte din daunele ce pot fi provocate locuințelor. Pentru persoanele care locuiesc la apartamente situate în blocuri, cu excepția riscului de cutremur, riscurile de inundație sau alunecare de teren ca fenomen natural are o foarte mică probabilitate de producere.
Având în vedere acest fapt, recomand o asigurare care să cuprindă mult mai multe riscuri. Dar despre acestea voi vorbi în articolele următoare sau pe blogul meu: paulcojocarudespreasigurari.blogspot.com
Lasă un răspuns