Disperarea cu care Guvernul vrea sa atraga bani la bugetul de stat, prin aplicarea de noi impozite si masuri fiscale, poate sa aduca in sapa de lemn circa 50.000 de firme din toata tara. Citeva mii dintre acestea pot fi in judetul Bacau. Impozitul forfetar si nedeductibilitatea TVA-ului la achizitia de autoturisme sint, se pare, cele care pun cel mai mult pe jar intreprinzatorii. Interzicerea conventiilor civile si a contractelor de cesiune a drepturilor de autor sint alte doua masuri care pot arunca in aer afacerile din multe domenii de activitate, pentru ca vor pune presiune fiscala de nesuportat. In zilele care urmeaza, ne-am propus sa urmarim cum evolueaza intentiile de a aplica aceste masuri si impozite si, mai ales, care este este reactia intreprinzatorilor din domeniile cele mai afectate si ce spun organizatiile patronale si sindicatele salariatilor.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) a avut, la inceputul acestei saptamini, o prima interventie in legatura cu noile intentii ale guvernantilor in domeniul fiscal. Ieri, 8 aprilie, Staff-ul consiliului a avut o noua runda de convorbiri si de negocieri la Guvern. „Ne-am exprimat pozitia privind impozitul forfetar pe veniturile microintreprinderilor, punct de vedere sustinut si de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania – ne-a informat Gina Plantos, presedintele Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Bacau, care face parte din CNIPMMR. De asemenea, credem ca in proiectul noului Cod civil, conventiile civile si contractele de cesiune de drepturi de autor sint doua absente impardonabile, iar o grava omisiune de fond este necombaterea intirzierii platilor sumelor datorate IMM-urilor prin procedura prevazuta in proiectul noului cod de procedura civila. La fel, ne intrebam de ce se prefera autorizarea intreprinzatorilor ca persoane fizice titulare ale intreprinderilor in locul constituirii societatilor comerciale si, cu aceeasi hotarire, sintem impotriva reducerii limitelor pedepselor pentru infractiunile de coruptie si contra patrimoniului, stabilite in proiectul noului Cod penal”.
Impozitul forfetar taie aripile microintreprinderilor
Prima masura atacata de intreprinzatorii din CNIPMMR a fost aplicarea asa-numitului impozitului forfetar. Ei spun ca in acest caz se ridica trei probleme esentiale: „Ce valoare mai are pachetul de masuri anticriza care nu se aplica aparind, în schimb, noi «gaselnite», daca mai functioneaza dialogul social în România si daca nu cumva se vrea întreruperea relatiilor cu partenerii sociali si iesirea din pactul anticriza”. Intreprinzatorii mai cred ca in proiectarea unor asemenea masuri fiscale trebuie sa se aiba în vedere cel putin trei elemente cu impact strategic:
n Aplicarea acestui impozit asupra microîntreprinderilor incepind cu o marime minima a cifrei de afaceri – peste 100.000 de lei fiind propunerea CNIPMMR. În caz contrar, se vor „împinge în faliment” citeva zeci de mii de firme, generindu-se zeci de mii de someri, cu efecte negative asupra veniturilor la bugetul statului si dezvoltarii locale;
n Exceptarea de la aplicarea acestui impozit a microîntreprinderilor cu un bun comportament fiscal, înaintea crizei (2008, 2007 etc.), adica a celor care au avut profit si au platit impozitul aferent acestuia sau cifrei de afaceri. În caz contrar, falimenteaza microfirmele care nu au fost rau platnice, dar care au ramas fara profit datorita crizei. Prin aceasta, se va accentua criza.
n Diferentierea impozitului pe 2 sau 3 transe de marime, similar sistemului practicat in Franta, în functie de marimea cifrei de afaceri. Procedind astfel, se asigura suportabilitatea lui de catre o parte dintre microîntreprinderi, si reflectarea diferentelor mari de potential economic care exista în categoria microîntreprinderilor.
„Consiliul nostru – a mai spus Gina Plantos – solicita, astfel, Ministerului Finantelor Publice respectarea practicilor UE in domeniul fiscal si a angajamentelor asumate de guvernul Romaniei, prin consultarea partenerilor sociali, si in primul rind a confederatiilor patronale, reprezentative la nivel national, in realizarea oricaror modificari fiscale sau bugetare”. o alta propunere din partea IMM-urilor este ca impozitarea intreprinderilor sa se aplice numai firmelor care inregistreaza venituri de peste 12.000 de euro.
Ministerul Finantelor a stabilit grila impozitului forfetar
Grila de impozitare forfetara a firmelor a fost stabilita de Ministerul Finantelor dupa negocierile cu Fondul Monetar International. Aceasta arata astfe:
Cifra de afaceri (euro) Impozit anual (euro)
0 – 12.000 500
12.000 – 15.000 1.000
15.000 – 100.000 1.500
100.000 – 1.000.000 2.000
1.000.000 – 5.000.000 2.500
5.000.000 – 30.000.000 5.000
Petse 30.000.000 10.000
glasul oprimatului a zis
in afara de vorbe ,nimic concret fata de masurile ce s-au promis de reducere a salariilor celor din guvern si bugetarilor.Se pare ca ideea Guvernului este de a se redresa criza financiara creata artificial, tot pe spatele micilor intreprinzatori si a celor direct productivi. Pentru cei care iau salarii de la buget ,,,criza;; are efect invers.Le mareste salariile.Tara contrastelor si a incompetentilor…
ioan campeanu a zis
Exista o vorba populara care spune ca „Pestele mare il inghite pe cel mic” Se pare ca asta se intimpla acum in economia noastra . Sunterm oare asa tari in economie incit sa incurajam mega intreprinderile si ne permitem sa desfiintam imm-urile ?Pai sa nu sucim gitul la gaina care cit de cit tot mai sustine industria autohtona si agricultura si sa incurajam consortiile straine ce poposesc pe meleagurile noastre . Apropo, cit or fi dat Nokia,Renault sau Ford spaga la negociere cu ajunsii nostri de s a facut asa repede tirgul?
george a zis
Boc esti un c.r.etin!!!!! du-te acasa la mata si impusca-te!!!!!
me a zis
Eu am un IMM; din mai il trec pe conservare, asa ca nu voi mai plati nici macar aia 3%….
Anonim a zis
Boc ..fa ce a zis George…din luna Mai si eu declar ACTIVITATE 0 (Zero)
Incompetentii cretini ajung la putere ..de ce?