Dezghețarea economiei și veniturile ușor mai mari ale populației au ajutat la aceasta. Executările silite au pus și ele umărul.
Fiscul băcăuan a încheiat anul 2013 cu încasări la bugetul general consolidat mai mari față de programul stabilit de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Suma adusă în buget a fost de aproape 1.400 de milioane de lei, mai mare cu peste 8% față de aceea din anul 2012. Directorul executiv al Agenției Județene a Finanțelor Publice, Mircea Muntean, pune această creștere pe seama dezghețării economiei și chiar pe ușoara creștere a veniturilor populației.
„Veniturile bugetare ale anului 2013 – a precizat Mircea Muntean – au crescut, față de anul anterior la aproape toate capitolele”. La Bugetul de stat, totalul încasărilor au fost de aproape 607 milioane de lei, creșterea fiind de peste 10%. Impozitul pe profit a fost colectat în valoare de aproape 72,5 milioane de lei (mai mult cu 0,78% față de 2012), iar impozitul pe venit în valoare de peste 262 de milioane de lei (creșterea fiind de peste 14%). Colectarea de TVA a ajuns în valoare de aproape 216,5 milioane de lei (mai mult cu 6,3%), iar accizele au ajuns la peste șase milioane de lei, singurul capitol neîmplinit, mai mic cu circa patru milioane de lei față de anul anterior. Contribuțiile la bugetul asigurărilor de sănătate s-au situat la aproape 537 de milioane de lei (cu 4,13% mai mari ca în 2012), iar contribuțiile la bugetul asigurărilor pentru șomaj au ajuns la aproape 17 milioane de lei, cu 8,57% mai mari decât în anul anterior. Alte venituri s-au situat la nivelul de aproape 49 de milioane de lei, cu aproape 39% mai mari decât în 2012.
O bună parte din veniturile la bugetul consolidat au fost aduse prin încasări din executare silită. Ponderea acestor venituri în total a fost de 11,38%, suma fiind de peste 157 de milioane de lei. Anul trecut au fost comunicate 91.424 de somații, pentru suma de aproape 495 de milioane de lei, și au fost recuperate peste 87 de milioane. De asemenea, au fost emise 23.682 de popriri pe conturile bancare ale contribuabililor, pentru aproape 163 de milioane de lei, suma realizată fiind de peste 51 de milioane de lei. Au fost emise și 3.477 de popriri la terți, pentru aproape 132 de milioane de lei și au fost recuperate ceva mai mult de șapte milioane. La fel, au au fost instituite 117 sechestre pe bunuri mobile, pentru aproape 31,5 milioane de lei, de unde s-au recuperat sub un milion de lei, și au fost instituite 412 sechestre pe bunuri imobile pentru aproape 54 de milioane de lei, de unde s-au recuperat doar 198 de mii de lei. Plățile efectuate de debitori după instituirea sechestrelor pe bunuri imobile și mobile ale debitorilor au adus la buget peste șase milioane de lei.
„Pentru valorificarea bunurilor imobile și mobile asupra cărora au fost instituite sechestre – a mai spus Mircea Muntean -, au fost organizate 88 de licitații pentru bunuri în valoare de peste 18 milioane de lei. Astfel, au fost valorificate șapte bunuri mobile, în sumă de aproape 96 de mii de lei, și zece bunuri imobile, în valoare de aproape 274 de mii de lei.”
Lasă un răspuns