Numele ei este Banca Română de Credite și Investiții.
Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), instituție financiară organizată pe structura fostei ATE Bank, controlată de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, a fost lansată oficial. Aceasta este a doua instituție de credit cu capital majoritar privat românesc care apare pe piață de la începutul crizei economice, după Banca Feroviară, și este a cincea bancă în care capitalul românesc este integral sau majoritar, alături de CEC Bank, Eximbank, Banca Transilvania și Carpatica. BRCI are, astfel, consiliu de supraveghere legal constituit, condus de Roxana Moldovan, și un consiliu director condus de Marinel Burduja. Banca are o sucursală și în Bacău, din rețeua fostei ATE Bank.
În luna aprilie 2013, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, urmând să plătească 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acțiunile instituției de credit. ATE Bank România a fost înființată în anul 1990 ca Banca pentru Mica Industrie și Libera Inițiativă, prima unitate bancară cu capital mixt (autohton și străin) din țara noastră. În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acțiuni al acesteia. În final, Piraeus Bank Grecia deținea aici 93,27% din acțiuni, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești – UCECOM are o participație de 3,83%, iar alți acționari au un aport la capitalul social de 2,9%. La sfârșitul lui 2012, ATE Bank România avea un activ net de 1,29 miliarde dev lei, adică 0,3% din totalul activelor din sistemul bancar autohton.
Criza economică a fost un factor important în decizia foștilor proprietari ai băncii grecești de a vinde. Astfel, pe piață a apărut un nou jucător, dedicat companiilor mici și medii. Acționarul majoritar, Dorinel Umbrărescu, deține circa 93,3% din capital, dar sigur va lăsa mână liberă conducerii tehnice în coordonarea operațiunilor specifice domeniului bancar.
Practic, Marinel Burduja, fost prim-vicepreședinte al Raiffeisen Bank România timp de șapte ani, până în mai 2012, va ocupa funcția de președinte executiv, iar Alina Pascu, Dorin Badea, Gabriel Arsene și Andrei Popovici vor fi vicepreședinți. Alina Pascu, fost director general adjunct al ATE Bank România, urmează să coordoneze segmentul de retail, Gabriel Arsene, fost director al departamentului de Trade și Corporate Banking al Raiffeisen Bank România, se va ocupa de clienții persoane juridice, în timp ce Dorin Badea, fost director de Trezorerie al UniCredit Țiriac Bank, va fi responsabil de Trezorerie, Piață de Capital și Private Banking, iar Andrei Popovici, fost partener asociat al McKinsey România, va coordona operațiunile IT și pe cele de achiziții.
Consiliul de Supraveghere va avea între trei și unsprezece membri și ca președinte pe Roxana Aida Moldovan, fost vicepreședinte al Consiliului de Administrație al RBS România. Ceilalți membri desemnați sunt Valentina Șiclovan, vicepreședinte și director financiar al Black Sea Trade and Development Bank, și Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei din Ministerul Finanțelor Publice.
BRCI pornește la drum cu un portofoliu de credite de patru milioane de lei, dar cu niciun credit neperformant. De asemenea, banca deține și un portofoliu de titluri de stat în valoare de aproape 48 de milioane de lei, dar și cu alte disponibiliăți de 14,8 milioane de lei. De la clienți deține 36 milioane de lei, în depozite, și are capital propriu de 37 de milioane de lei.
Dorinel Umbrărescu are o avere estimată la peste 300 de milioane de euro. Cele mai cunoscute afaceri ale sale sunt construcția și reparaţia de drumuri, prin companiile „Spedition UMB” şi „Tehnostrade”.
eu a zis
SUCCES!!!!