Bățoșenia englezilor s-a înecat în viiturile din ultimele șase săptămâni. Prin 2013, premierului David Cameron îi mirosea urât orice înțelegere cu cei Bruxelles. A cerut voturile britanicilor promițând că, dacă va fi reales, „până în 2017 va fi organizat un referendum pentru retragerea din Uniunea Europeană”. Și alegătorii (acum sub ape) l-au aplaudat cu entuziasm. În februarie 2013, a fost cel mai ferm și mai inflexibil lider european care a impus măsuri drastice de austeritate la stabilirea noului buget al Uniunii. Alături de „kaiserul” Merkel, Cameron a cerut reducerea drastică a fondurilor UE pentru 2014-2020 destinate programelor de sprijinire a țărilor nou afiliate. Din perspectiva lui Cameron, prea mulți bani ai occidentalilor era folosiți pentru „ineficienții și leneșii din est și sud”. Aprobarea limitărilor în domeniul ajutorării intraunionale a fost prezentată, anul trecut, drept o mare victorie a delegației britanice care a amenințat, constant, că se va părăsi UE.
La nici 12 luni după discursurile belicoase și triumfarde ale conservatorilor britanici, iată că viața le dă o lecție de neuitat. De mai bine de șase săptămâni, sudul Angliei este devastat de furtuni și ploi, de revărsări de ape, de inundații fără precedent în ultima sută de ani. Tamisa amenință Londra, iar în amonte a șters, practic, de pe hartă câteva localități mai mici. Populația este demoralizată. Degeaba se plimbă miniștrii și prinții în cizme de cauciuc și cu șubele pe ei, că oamenii tot nu știu cum vor ieși din situația actuală. Am văzut că, pe motiv de austeritate bugetară (atât de dragă popularilor și conservatorilor europeni!), multe autorități locale (primării) au transmis cetățenilor că nu au bani pentru achiziționarea sacilor cu nisip și dacă vor să facă diguri de protecție să cumere de la particulari cu trei-patru lire bucata!
Seria de furtuni și precipitațiile abundente din Marea Britanie pare că nu se mai termină. În disperare de cauză, joi, David Cameron a depus o cerere de ajutor financiar la Uniunea Europeană. Luni va fi luată în discuție. În motivația respectivului document, premierul londonez a uitat să-și ceară scuze față de „frații europeni” pe care i-a tratat cu aroganță imperială în ultimii ani. Despre bulgari, români, croați sau slovaci ce să mai spunem?! La începutul lui ianuarie îi eticheta drept infractori, cerșetori, „imigranți ilegali”… Acum le cere (și) lor bani ca să iasă din necaz… Și nu este o sumă oarecare: din calculele lui Cameron reiese că ar fi nevoie de vreo 4,33 miliarde de euro! Altfel – după cum afirmă Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei – este pusă în pericol redresarea economică a țării (lor!). Problema este că chiar Cameron (împreună cu Merkel) a propus și a obținut, anul trecut, limitarea acesto ajutoare la 145 milioane de euro pentru o singură țară. Asta este tot ce pot da cei de la Bruxelles în conformitate cu bugetul aprobat la cererea premierului englez. O vorbă înțeleaptă spune: „Ai grijă ce îți dorești!”… Probabil că David Cameron nu este un mare cunoscător al proverbelor. Chiar dacă săptămâna asta se va înfuria că nu-i este satisfăcută în întregime cererea de ajutor, va trebui să înțeleagă urmările propriilor lui decizii politice. Natura nu ține seama de mofturile imperiale!
Ștefan RADU
Miranda a zis
Eheiiiii……pacat de oamenii napastuiti! Cameron a gargarisit continuu pe anumite subiecte gustate de public, in scop electoral! Acum campania respectiva are efect de bumerang. Britanicii au gustat gargara premierului, au zambit, a inceput sa le pkaca si au infulecat-o toata…..acum vine nota de plata! Ia sa vedeti ce nevoie au de esticii ieftini pentru reconstructie! Dar poate ajunge si lordul Cameron pe un santier!