„Ferească Dumnezeu să te apuce depresia și să fii nevoit să te internezi o noapte aici!” – este declarația unui pacient care, cu puțin timp în urmă a fost spitalizat la secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, o declarație venită pentru redacția noastră ca o sesizare. „Este înfiorător de urât, de mizerie și de frig – ne-a mai spus pacientul. Și pe holuri și în saloane abia de funcționează câte un calorifer. Cum să vă zic, e cald aici cât să nu murim de frig!”.
Problema e veche. Și nu doar la Psihiatrie, ci în tot corpul de clădire în care aceasta funcționează. Intrarea în secție e întunecată, înghesuită, e rece, îți dă fiori la propriu. Psihiatria este una dintre cele mai apăsătoare secții ale spitalului și una în care investițiile – spre deosebire de multe alte secții – întârzie să apară. „Cum să te vindeci când șansele de a ieși și mai tulburat de aici, din cauza mediului, sunt mult mai mari?” – ne spune pacientul.
Problema e veche. Și nu doar pentru pacienți, ci și pentru personalul medical care, de la mic la mare, recunoaște că „e nasol în secție!”.
Vestea proastă este că, nici în acest an, Secția de Psihiatrie nu va suferi mari îmbunătățiri, negăsindu-se încă resursele necesare pentru a se putea acoperi investiția în lucrări de reabilitare și modernizare. Vestea cea bună, dar pe termen scurt, este că de la mijlocul lunii februarie se vor efectua totuși câteva lucrări de igienizare.
„Cunoaștem problemele de la Secția de Psihiatrie – a spus dr. Gabriela Zoican, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Clădirea este foarte veche, iar investiția este foarte mare, neputând fi prinsă în buget pentru anul acesta”.
Clădirea în care funcționează secția are nevoie de reparații capitale, inclusiv înlocuirea sistemului de încălzire, valoarea investițiilor, deși nepuând fi concret anunțată de conducerea SJU Bacău, fiind se pare, cu mult peste puterea financiară a autorităților. „Este în plan o astfel de investiție, dar – a mai declarat managerul SJU Bacău – mai sunt niște pași de făcut legat inclusiv de reorganizarea secției. În orice caz, săptămâna viitoare demarează lucrări de igienizare totală cu reparații la interior, văruit și tot ce mai presupune aceasta în secție”.
„Tot e bun decât nimic” – ne-a spus, resemnat, pacientul.
daaaaa? a zis
Mai fratilor…..ma uit la poza si ma crucesc…..e posibil ca cutiile cu medicamente sa fie lasate pe masa intr-un salon cu pacienti care au dizabilitati cognitive? Daca eu in Italia ca cadru medical las terapia pe masa ….ma aresteaza a doua zi astia, in plus mobilierul, paturile nu se incadreaza in normele UE,inghesuiala …..DSP-ul doarme?
Bacauan a zis
La sectia Psihiatrie cei ce au cea mai MARE NEVOIE DE TRATAMENT sunt chiar MEDICII ! ( ma intreb : dr. hriban , balaita, dabija, etc,etc ar trece un control psihiatric ? – cum sa lasi medicamentele la indemana unor bolnavi ? cum sa se vindece cand stau inghesuiti ca fasolele in sac, cum sa le dispara fobiile, halucinatiile, tulburarile psihotice , schizofreniile cand tremura de frig si se sperie unii de altii ? !!! ) ESTE RESPECTATA VREO NORMA UE tovarasilor de la DSP, MINISTER ? PLATIM ASIGURARE SANATATE DEGEABA !!! RUSINE !