Proiectul intră în portofoliul de proiecte prioritare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în Regiunea Nord-Est pentru orizontul de timp 2014 – 2020.
Drumul Piatra Neamț – Roman – Traian – Izvorul Berheciului – Podu Turcului, lung de aproximativ 165 km, este obiectul unui parteneriat între consiliile județene Bacău și Neamț, pentru a fi modernizat. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a solicitat identificarea unui număr limitat de drumuri județene care să se regăsească în lista indicativă a proiectelor prioritare regionale (cu impact major) care se va constitui în anexa la Planul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est 2014 – 2020.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a început realizarea unei radiografii asupra rețelei de drumuri județene din regiune în vederea argumentării și susținerii celor mai bune soluții pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. În acest sens, a fost inițiată o consultare scrisă având ca scop analiza / prioritizarea / fundamentarea unui număr limitat de drumuri județene (de preferat drumuri interjudețene) care ar putea face obiectul unor proiecte strategice, finalizată cu o întâlnire de lucru cu cele șase consilii județene și direcții de administrare a rețelei de drumuri județene din Regiunea Nord-Est, ținută în octomrie 2013. Atunci au au fost discutate și îmbunătățite propunerile formulate inițial. O propunere a fost pentru drumul Piatra Neamț – Roman – Traian – Izvorul Berheciului – Podu Turcului, pentru care s-a propus finanțare pe Axa 3 a Programului Operațional Regional.
În continuarea acestui prim demers, plecând de la punctele comune
identificate, s-a organizat o nouă serie de dezbateri, la care au participat, diferențiat, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale direct interesate de gestionarea propunerilor formulate
inițial.
În cadrul acestor întâlniri, propunerile formulate au fost analizate din
perspectiva impactului și a beneficiilor socio-economice pe care
implementarea unui astfel de proiect le-ar putea genera și, totodată, s-a urmărit optimizarea rutelor propuse, astfel încât să fie asigurată coerența traseelor și, în acelaăi timp, realizarea conexiunilor cu rețeaua transeuropeană de transport (rețeaua TEN-T de bază și extinsă). O întâlnire de lucru a avut loc în noiembrie trecut, la care au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Bacău și ai Consiliului Județean Neamț, respectiv ai Serviciului Public Județean de Drumuri Bacău.
La sfârșitul lunii noiembrie s-a finalizat procesul de cristalizare a
propunerilor rezultate în urma demersurilor lansate și s-a fundamentat, din punct de vedere tehnic (prin întocmirea fișelor de proiect), o rețea interconectată la nivel intraregional cu rețeaua transeuropeană de transport (TEN – T), în lungime totală de 508,22 km, care va putea face obiectul finanțărilor comunitare în următoarea
perioadă de programare 2014 – 2020. George Andrei, expert în Biroul Pregătire Proiecte al ADR Nord-Est, a opinat că procesul de consolidare a acestor propuneri va continua și în viitor, pe măsură ce vor fi elaborate, finalizate și aprobate documentele de planificare și programare necesare implementării programelor operaționale care se vor derula.
Interesant a zis
Care va fi varianta de traseu , pentru ca sunt trei posibilitati pentru a ajunge de la Izvorul Berheciului la Podu Turcului ?