Aplicarea impozitului forfetar si limitarea dreptului de deducere a TVA la achizitia de masini au fost aprobate, la sfirsitul saptaminii trecute, de Guvern. Astfel, impozitul forfetar va fi calculat la un curs de 4,30 de lei pentru un euro, iar firmele cu o cifra de afaceri de pina la 52.000 de lei vor plati, anul acesta, la stat, cel putin 1.467 de lei si, de anul viitor, minimum 2.200 de lei. Microîntreprinderile vor fi supuse si ele aceluiasi regim fiscal. Aceasta înseamna ca, daca prin plata a 3% din cifra de afaceri nu se ajunge la impozitul minim, patronii vor fi nevoiti sa scoata din buzunare bani pina la acest nivel.
Impozit minim anual în functie de venituri
Firmele vor plati un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), daca au venituri totale de pina la 52.000 de lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 de milioane lei, a deci, simbata, Guvernul prin ordonanta de urgenta. Firmele care înregistreaza profit vor plati în continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri în care se încadreaza. Firmele care au, la 31 decembrie, venituri cuprinse între 52.001 si 215.000 de lei vor plati un impozit minim anual de 4.300 de lei (aproximativ 1.000 de euro), iar cele cu venituri de pina la 430.000 de lei (circa 100.000 de euro) vor achita anual cel putin 6.500 de lei. Un impozit minim anual de 8.600 lei (aproximativ 2.000 de euro) va fi datorat la venituri cuprinse între 430.001 lei si 4,3 milioane lei (un milion de euro), iar firmele cu venituri peste acest interval, dar sub 21,5 milioane lei ( 5 milioane de euro), urmind sa plateasca cel putin 11.000 lei (2.500 de euro). Firmele ale caror venituri anuale se încadreaza în intervalul 21,5 milioane lei si 129 milioane de lei ( 30 de milioane de euro), vor achita un impozit pe profit de minim 22.000 lei (5.000 de euro).
Se impoziteaza venituri din orice sursa
Pentru calculul impozitului minim vor fi luate în considerare veniturile totale, obtinute din orice sursa, înregistrate la 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile din variatia stocurilor, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din exploatare, reprezentind cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale, veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare, dar si veniturile neimpozabile, prevazute expres în acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.
Microintreprinderile impozitate cu 3%
Microînterprinderile au o cota de impozitare de 3% din venituri pentru 2009, dar nu mai putin de valorile minime stabilite pentru toate celelalate firme în functie de intervalele amintite. Astfel, microîntreprinderile care obtin venituri spre pragurile de jos ale intervalelor, vor plati mai mult decit cota de 3%. Contribuabilii cu activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri în baza unui contract de asociere, si la care impozitul pe profit datorat este mai mic decit 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.
Unii sint scutiti de impozit
Potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit trezoreria statului, fundatiile romane constituite ca urmare a unui legat, cultele religioase, pentru veniturile obtinute din activitati economice care sint utilizate pentru sustinerea activitatilor cu scop caritabil, institutiile de învatamint particular acreditate sau asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari. De la plata impozitului mai sunt scutite organizatiile nonprofit organizatiile sindicale si organizatiile patronale pentru anumite tipuri de venituri.
PNL se opune aplicarii impozitului
Liberalii vor declansa, in perioada urmatoare, o campanie nationala împotriva introducerii impozitului forfetar pentru IMM-uri, care ar putea lasa fara un loc de munca peste 500.000 români. SI organizatiile patronale se opun acestui impozit. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, la care este afilaiat si Patronatul Judetan Bacau al IMM, a cerut aplicarea acestui impozit asupra microîntreprinderilor incepind cu o marime minima a cifrei de afaceri – peste 100.000 de lei, exceptarea de la aplicarea acestui impozit a microîntreprinderilor cu un bun comportament fiscal si diferentierea impozitului pe 2 sau 3 transe de marime. „Altfel – ne declara Gina Plantos, presedintele patronatului bacauan -, ne intrebam ce valoare mai are pachetul de masuri anticriza care nu se aplica aparind, în schimb, noi «gaselnite», daca mai functioneaza dialogul social în România si daca nu cumva se vrea întreruperea relatiilor cu partenerii sociali si iesirea din pactul anticriza”.
Lasă un răspuns