În majoritatea cazurilor făptașii sun prinși, iar pedepsele sunt drastice. Astfel de infracțiuni sunt, însă, infinit mai puține decât în Occident.
Recentul caz de jaf armat la o unitate bancară din Bacău a declanșat dispute febrile pe rețelele de socializare. Au sau nu au băncile capacitatea de a dejuca astfel de tentative? Sunt banii noștri în siguranță odată depuși în bancă? Pe astfel de întrebări sunt formulate cele mai multe opinii, dar unii se întreabă, pe șleau, și dacă merită să încerci un astfel de act criminal, cu gândul la consecințe.
„O persoană necunoscută – au precizat reprezentanții instituției – a pulverizat în interiorul agenției un spray lacrimogen, reușind să sustragă o sumă de bani de mică valoare. Potrivit politicii BRD de gestiune a numerarului, în unitățile băncii se află doar sumele strict necesare desfășurării operațiunilor curente cu clienții. Nicio persoană nu a fost rănită. Ancheta asupra acestui incident este în derulare.” Unii cred că pentru bancă suma poate fi infimă, dar pentru un individ lefter o mană cerească. Cu toate acestea – susțin bancherii – nimic nu poate susține un act criminal de asemenea factură, consecințele fiind grave, pedeapsa fiind severă. Adică nu merită să-ți riști libertatea pentru ceva de care oricum nu te vei bucura. „Poate – ne declara un reprezentant al unei bănci – unii își imaginează, după jaful din Bacău și după toate câte au fost, că aceasta poate fi o metodă prin care te poți îmbogăți, de a face bani peste noapte, de a te duce la o bancă să dai spargere, să jefuiești cu mâna înarmată, să iei banii și să nu te mai găsească nimeni.”
Agențiile bancare nu țin bani mulți la un loc
Primul aspect pe care ar fi bine să-l cunoască lumea – spun bancherii – este că în unitățile bancare cantitatea de numerar este strict delimitată pentru operațiunile zilnice. Doar pentru operațiunile curente. „Nu sunt sume mari de bani – spunea aceeași sursă. Astfel, nu merită să-ți riști libertatea pentru a sparge o agenție bancară. Dimpotrivă! Te poți expune unor consecințe foarte grave, unor circumstanțe agravante. La un astfel de eveniment, de fiecare dată se folosește o armă, ceea ce alarmează multe forțe special instruite. În plus, evenimentele au loc numai în timpul zilei, când lumea din jur este activă și poate reacționa rapid. Oricum, consecințele unui astfel de eveniment pot fi 15-20 de ani de închisoare.”
În materie de jafuri bancare, România stă mai bine ca Europa
Riscul de jaf care există în România, comparativ cu alte rețele bancare mari din lume (conform datelor din rapoartele emise de Federația Bancară Europeană) este scăzut. În Europa s-a înregistrat un jaf la 66 de unități bancare în anul 2011. În România, în același an, doar unul la 1.200 de unități bancare. Comparativ cu statele dezvoltate, la noi situația este mult mai bună. În Italia, în anul 2012, au fost înregistrate 1.249 de spargeri de unități bancare anual, în Germania 202, iar în Spania 320. În România au fost numai șase, dintre care trei nereușite. „Este bine de știut – a conchis sursa noastră de informare – că în unitățile bancare sunt montate o serie întreagă de sisteme de securizare, de supraveghere, care pot face inclusiv înregistrări video. Sunt aplicate norme de securitate, măsuri de prevenție și de descurajare, de pregătire și de formare a salariaților din unitățile bancare. Sunt proceduri clare. În plus, fiecare unitate bancară este permanent în legătură cu firmele de asigurare a securității, care pot interveni extrem de rapid. Mai mult, fiecare eveniment de acest fel determină căutarea de noi soluții de securizare a unităților bancare. În prezent, se lucrează la soluții de amplificare a timpului de reacție a celor care au în grijă securitatea spațiilor unităților bancare. La fel de important este că toate depozitele și creditele sunt asigurate la societățile de profil.”
În concluzie: bani puțini in unitățile bancare, risc mare dacă încerci un jaf și, în plus, nu poți scăpa, totul se înregistrează.
Lasă un răspuns