Spectatorii prezenți la vernisajul expoziției „Boca și absolvenții săi” au avut ocazia să trăiască o lecție de istoria artei contemporane băcăuane.
Filiala locală a Uniunii Artiștilor Plastici din România a oferit, pe simeza Galeriilor de artă „Frunzetti”, un memento asupra perioadei în care Bacăul era reprezentat în spațiul universitar național de o secție de Artă Plastică, unde s-au format câteva generații de artiști. Ei au confirmat de-a lungul timpului, marea lor majoritate fiind, astăzi, membri UAP. Acest lucru a fost posibil datorită unor profesori dintre care se detașează pictorul Ilie Boca, devenit, în acest eveniment, liantul în jurul căruia s-au strâns artiști consacrați precum Dumitru Macovei (laureat al premiilor naționale ale UAP), Geanina Ivu-Vlad, Marius Crăiță-Mândră ori Dionis Pușcuță, actualul președinte al UAP Bacău.
Vorbind despre acea perioadă, Ilie Boca reamintea „clipele în care, în spații improprii, s-au format aceste generații de plasticieni care reprezintă astăzi curentul cultural-vizual băcăuan.”
Studenții și-au urmat maestrul pe calea devenirii artistice, formându-și propriile metode de exprimare plastică. „Ilie Boca a însemnat o sursă de energie creatoare – a evidențiat criticul de artă Carmen Mihalache – din care ucenicii săi s-au hrănit, energie pe care au canalizat-o în arta lor, filtrată fiind prin propriile sentimente.”
Evenimentul de vineri seara a fost întregit de aportul de poezie și muzică adus de volumul de versuri „Cu ochii pe noi” a lui Marian Stan, și de armoniile de voce și chitară cu care acesta și-a încântat auditoriul.
Lasă un răspuns