Șapte membri fondatori – instituții publice, patronate din industriile turismului și alimentației publice și agenți economici din turism – au pus, la sfârșitul săptămânii trecute, bazele Asociației Județene pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului. Cei șapte fondatori sunt Consiliul Județean (prin Serviciul public județean pentru promovarea turismului și coordonarea activității de salvamont Bacău), Primăria municipiului Bacău, Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Patronatul de Turism și Alimentație Bacău, societatea Inter-Tour și Complexul Hotelier Decebal, din Bacău.
Operatorii economici din industria turismului, dar și beneficiarii serviciilor oferite de aceștia simt tot mai mult nevoia promovării potențialului turistic al României, dar și al fiecărei zone din țară. Mai multe inițiative au fost lansate în acest sens, însă ele au avut succes mai ales în zonele turistice consacrate. Autoritățile locale au încercat și ele asemenea inițiative, dar fără succes, cel puțin în județul Bacău, județ care dispune de potențial turistic, în special în zona de munte și care are obiective cu valoare istorică, artistică și culturală, dar care nu sunt puse suficient în valoare și în plan turistic.
Instituții publice și agenți din turism și-au dat, acum, mâna pentru a duce la bun sfârșit un proiect la care speră să adere și alți operatori din domeniu. Gheața a fost deja spartă, chiar la conferința de lansare a proiectului înființării Asociației de promovare în turism, care a avut loc în incinta primul Târg regional de turism din Bacău, derulat în perioada 7 – 9 martie. La conferință au participat, alături de membrii fondatori ai asociației, și reprezentanți ai celor două stațiuni din județ, Slănic Moldova și Târgu Ocna, dar și ai unor instituții de învățământ superior, ai altor agenți din turism, ai unor societăți comerciale care dezvoltă potențial turistic propriu (cum este Salina Târgu Ocna) și ziariști. Și-au dat acordul pentru a deveni membri ai asociației orașul stațiune Târgu Ocna, prin vocea primarului Ștefan Șilochi, și complexul de unități de cazare și agenție de turism EuroVacanța Slănic Moldova, prin administratorul acestuia, Ioan Munteanu, iar reprezentanții Universității Bacovia, din Bacău, și Stațiunea Slănic Moldova, unde proiectul asociației va fi prezentat autorităților locale, vor analiza această oportunitate.
Membri ai asociației pot fi toate instituțiile, societățile comerciale și organizațiile de orice fel care lucrează în turism sau au, într-un fel sau altul, tangență cu acest domeniu ori sunt interesate de el.
„Asociația – a spus moderatorul conferinței și unul dintre principalii inițiatori ai proiectului, Dumitru Nănescu, directorul general al Agenției Inter-Tour, membru al consiliului director al ANAT și vicepreședinte al filialei ANAT Nord-Est – va fi persoană juridică fără scop patrimonial, apolitică și de drept privat. Scopul ei este dezvoltarea durabilă și promovarea turismului din județul Bacău și din întreaga regiune, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în țară cât și n străinătate, precum și acordarea suportului necesar pentru implementarea strategiilor naționale, regionale și locale de dezvoltare a turismului băcăuan.” Asociața va fi condusă de adunarea generală a membrilor ei, de un consiliu director și de un secretar general.
Actele de constituire a asociației vor fi depuse, în aceste zile, la Oficiul Registrului Comerțului, pentru înregistrare.
Asupra obiectivelor asociației și opiniilor exprimate în legătură cu oportunitatea ei vom reveni cu amănunte.
Lasă un răspuns