Și în acest an, în cetatea lui Roman-Voievod Mușat, credincioșii ortodocși au ieșit în stradă cu icoanele în mâini pentru a sărbători Duminica Ortodoxiei. Organizată de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, această procesiune s-a transformat deja într-o tradiție, fiind al treilea an în care se desfășoară pe străzile din centrul municipiului Roman.
Și de această dată, sute de credincioși din județul Bacău, în frunte cu preoții lor, au luat calea Romanului la chemarea episcopului, PreaSfințitul Ioachim Băcăuanul. Pelerinii băcăuani au poposit în piața din centrul orașului ca să se închine la racla care adăpostește moaștele a 22 de sfinți și unde, la loc de cinste, se află părticelele din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflate în patrimoniul Catedralei de la Roman încă de la începutul secolului al XVI-lea, de pe vremea domnitorului Petru Rareș. Acestora li s-au alăturat icoanele făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni și parohia Trifești, precum și 18 icoane care reproduc frescele din Catedrala Arhiepiscopală ce povestesc în imagini viața Sfintei Parascheva.
Sub soarele timid de început de primăvară, PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a săvârșit slujba specială de sfințire, credincioșii prezenți ridicând icoanele deasupra capetelor ca să primescă o parte din harul revărsat din rugăciune.
„Astăzi, – a spus PS Ioachim în cuvântul său de învățătură – simțim, alături de noi, sufletele creștinilor care s-au jertfit pentru valorile credinței mântuitoare. Astăzi, icoanele pe care le duceți în mâini devin făcătoare de minuni și numai prin faptul că ele vă luminează drumul prin labirintul vieții.” Apoi, intonând cântări bisericești specifice acestei perioade, PS Părinte Episcop Ioachim, soborul de preoţi, diaconi și mulțimea credincioșilor au pornit în procesiune spre Catedrala arhiepiscopală, purtând în mâini sfintele icoane și înconjurând cu smerenie sfintele moaște. În curtea catedralei, în agheazmatar, Preasfinția Sa a citit din Imnul-acatist închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. După binecuvântarea ierarhului, rând pe rând, cler și popor s-au închinat la racla cu sfintele moaște și la icoanele făcătoare de minuni.
Toți participanții la procesiunea de la Roman au primit, la ieșirea din curtea Centrului Eparhial, pentru încălzirea sufletului și ostoirea trudei, un pahar de ceai cald și un sfințișor. Băcăuanii au pornit spre casă încălziți și de promisiunea făcută de PS episcop Ioachim care a anunțat că, pe 1 iunie, în acest an, pe străzile Bacăului se va organiza o procesiune religioasă închinată familiei, la care vor fi aduse racla și icoanele făcătoare de minuni de la Roman și alte moaște sfinte.
Lasă un răspuns