Un grup de salariați urmau să notifice, ieri, Instituția Prefectului în legătură cu această acțiune de protest, pe care se pregătesc să o înceapă în 48 de ore. ei reclamă că nu și-au primit lefurile de trei luni, iar de la începutul acestei săptămâni mulți se vor întoarce în șomaj.
Un grup de salariați ai societății Amurco, din Bacău, și-au anunțat, ieri, 17 martie, intenția de a intra în greva foamei. Ei s-au adresat organizației de sindicat pentru a notifica, în acest sens, Instituția Prefectului. Protestatarii, care cred că grupul lor se va mări odată cu declanșarea grevei, spun că nu mai pot suporta situația creată în această întreprindere, în care instalațiile au fost din nou oprite, iar angajații așteaptă de trei luni să li se plătească lefurile. Mai mult, pentru că fabrica a fost oprită, majoritatea dintre ei se vor întoarce în șomaj, după ce la sfârșitul anului trecut au fost rechemați pentru a relua producția.
„Ceea ce ni se întâmplă acum – spunea unul dintre protestatari, Viorel Pavel – nu este pentru prima dată. Și anul trecut, de exemplu, am primit salariile restante din luna iunie abia în decembrie și nici acelea întregi. Nimeni nu știe să ne dea un răspuns în legătură cu situația în care am ajuns, cu perspectivele pe care le avem, în timp ce noi trebuie să găsim soluții (dacă mai putem găsi!) să ne achităm facturile, ratele la credite, să ne întreținem familiile. Chiar ieri, însă, ni s-au întocmit formele pentru a reintra în șomaj.”
Șomajul nu este o bucurie pentru nimeni. Dar alți salariați de la Amurco refuză să mai stea în combinat, sătui de tot ce li s-a întâmplat în ultimii ani. Unul dintre ei ne-a sunat la redacție și a reclamat că angajatorul le-a prelungit contractele de muncă lucrătorilor de la tancul de amoniac, în care s-ar mai afla 7.500 de tone de produs, care trebuie manevrat numai de pesonal calificat. „Ei nu mai găsesc oameni calificați pentru a lucra în combinat – spunea salariatul de la Amurco. Dar noi ne-am săturat de această întreprindere și nu mai vrem să lucrăm acolo. De ce ne-au prelungit contractele de muncă, fără acordul nostru? Ne-am fript o dată, ne este de ajuns.”
Protest spontan urmat de greva foamei
Acțiunea anunțată de greviștii foamei vine la numai câteva zile de la un protest spontan al salariaților combinatului de îngrășăminte chimice din Bacău. Circa 150 de oameni au vrut să afle, atunci, de la liderul sindicatului, Gheorghe David, dar și de la directorul de producție și tehnic, Laurențiu Hotea (singurul administrator în funcție la această oră în combinat după demisiile succesive depuse de ultimii manageri) – ce perspectivă de funcționare mai are combinatul, dacă ei își vor primi salariile pe ultimele trei luni și ce se va întâmpla de astăzi, 18 martie, când expiră contractul de muncă al celor rechemați din șomaj. „Au apărut, mai întâi, zvonuri despre hotărârea unor salariați de a intra în greva foamei, după care ei ne-au cerut sprijinul în acest sens – ne-a declarat Gheorghe David. Organizația de sindicat a făcut, astfel, o notă de informare către Instituția Prefectului. Din câte știm, acțiunea poate fi declanșată în 48 de ore, timp în care autoritățile trebuie să ia măsuri pentru ca greviștii să fie asistați medical, iar oamenii să se afle în siguranță”.
Greva foamei nu este reglementată legal
Greva foamei nu este o acțiune de protest reglementată de lege. Gheorghe Huluță, președintele filialei Bacău a CNSRL-Frăția, lider sindical cu multă experiență, spune că aceasta este o formă de protest individuală și te poți manifesta unde crezi de cuviință. „Dacă este, însă, o acțiune colectivă și protestatarii solicită și sprijinul organizației de sindicat, – a opinat Gheorghe Huluță – autoritățile trebuie notificate, pentru a se lua măsurile care se impun cu privire la sănătatea oamenilor. Evident, greva foamei nu este cea mai indicată formă de protest, avand în vedere repercusiunile asupra sănătății. Pot exista alte modalități de rezolvare a problemei, fără a lua o hotărâre dificilă și cu eventuale urmări.”
Amurco este primul combinat de îngrășăminte chimice preluat de magnatul Ioan Niculae. Toată industria de îngrășăminte chimice se află, de circa doi ani, în mare suferință, în principal din cauza scumpirii gazelor naturale, fără de care combinatele nu pot funcționa. Iar o nouă majorare este așteptată de la 1 aprilie. Ioan Niculae susține că nu găsește înțelegere la autoritățile statului pe această temă.
Bursucul a zis
Ce are coada vacii cu stampila Prefecturii.Unde lucreaza oamenii in cauza intreprinderea lucreaza 100 la 100 pentru patron,ala Nicolae ,si nu pentru stat.Sa-l prinda pe ala,sa-i ia elicopterul,sa-l vanda si sa-si ia salariile.Ca berbecul respectiv mai ameninta intr-o zi ca scoate salariatii pe strazi sa le dea statul salarii compensatorii.De parca ar fi lucrat la stat si nu la el.Eu daca-l chem pe unul la prasit papusoii nu-l trimit la primarie sa ceara banii pe munca prestata.Auzi la ei fac greva foamei de parca il doare pe securist la basca.Mai bine ar pleca toti deodata acasa si lasa combinatul vraiste ca pana vine Nicolae il duc tiganii la fier vechi.