De aproape un an, autoritățile din România fac eforturi să stabilească o legătură și o cale de a colabora cu autoritățile din Ucraina și Republica Moldova pentru citarea și audierea a cinci inculpați în dosarul uciderii omului de afaceri Valeriu Damian, presupușii autori ai asasinatului, patru dintre ei arestați într-o altă cauză în Ucraina.
Parchetul Tribunalului a solicitat, în din martie 2013, arestarea preventivă a celor cinci inculpați acuzați de omor deosebit de grav și tentativă la infracțiunile de tâlhărie și violare de domiciliu. Dosarul a ajuns în instanță șI, la fiecare termen, Tribunalul Bacău a trimis adrese Ministerului Justiției în care cere sprijin în demersurile pe lângă autoritățile din Ucraina și Republica Moldova. Toate rămase fără niciun rezultat concret. Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției din România a trimis notificări și cereri de asistență juridică internațională autorităților din Ucraina și Republica Moldova.
Înapoi s-a întors un răspuns prin care instanța a fost informată că locurile de detenție ale celor arestați s-au schimbat și prin urmare nu au putut fi citați. S-a revenit cu adrese și notificări și, după circa o lună, a mai venit un răspuns, de la Alexei Vîjîilă (cel care a făcut autodenunțul): „Nu doresc să mă deplasez la Judecătoria Bacău întrucât îmi ispășesc pedeapsa la care am fost condamnat în Ucraina.” În același timp, Ministerul Justiției din Ucraina „prezintă complimentele sale Ministerului Justiției din România” și trimite nesoluționată cererea Tribunalului Bacău legată de citarea lui Petru Calamanov, pe motiv că documentele sunt scrise într-o limbă necunoscută inculpatului. „În conformitate cu prevederile Codului de procedură penală al Ucrainei, dacă documentele care trebuie să fie livrate nu conțin traducerea în ucraineană și sunt scrise într-o limbă necunoscută, persoana are dreptul de a refuza primirea documentelor. Într-un astfel de caz se consideră că documentele nu au fost livrate” – a explicat, într-o adresă, Ministerul Justiției din Ucraina. Citarea a fost însă tradusă și în ucraineană, dar autoritățile din România au aflat ulterior că Petru Calamanov este de naționalitate bulgară.
În ceea ce-l privește pe un alt inculpat, Iurie Procopenco, despre care se știa că este arestat, citarea nu a fost posibilă pentru că acesta „a plecat pe teritoriul Republicii Moldova” – a fost răspunsul vag al autorităților moldovene.
În februarie anul acesta, Tribunalul Bacău, în încheierea de ședință, constată încă o dată că nu s-a primit niciun răspuns de la autoritățile din Ucraina și Republica Moldova și a dispus să se trimită noi adrese Ministerului Justiției cu cererile de asistență judiciară pentru a fi înaintate autorităților din Ucraina și Republica Moldova. Instanța a luat în calcul și posibilitatea ca inculpații arestați să fie puși în libertate și a dispus ca aceștia să fie citați și la domiciliu. Tribunalul a trimis o adresă și la Biroul Național Interpol prin care solicită să se verifice dacă inculpații mai sunt arestați în Ucraina.
Lasă un răspuns