Ei continuă acțiunea de protest până vor primi salariile restante, dar și salariile compensatorii u patronul le-a promis doar banii pe trei luni.
Cei șapte salariați ai societății Amurco, din Bacău, care au anunțat că vor intra în greva foamei pentru că nu și-au primit de trei luni drepturile salariale, au început, ieri, 19 martie, acțiunea de protest. Tot de dimineață, Gheorghe David, liderul sindicatului, a venit între salariați și le-a transmis răspunsul președintelui InterAgro, compania de care aparține Amurco: „Salariile restante vor fi plătite cu începere din 20 martie. În prima zi pentru lunile decembrie și ianuarie, iar din 21 ianuarie pentru februarie și partea aferentă din luna martie”. Oamenii au respins, însă, propunerea, și au rămas pe poziții. Combinatul nu funcționează, iar salariații au fost trimiși din nou în șomaj.
Greviștii au avut de așteptatcirca o oră, ieri dimineață, rezultatul unei ședințe operative la care au participat administratorii executivi ai combinatului și liderul sindicatului, în care s-a discutat despre protestul salariaților. La propunerea transmisă de președintele InterAgro, magnatul Ioan Niculae, răspunsul oamenilor a fost ferm. „Suntem sătui de promisiuni – au spus ei. Noi vrem banii, pentru că nu mai avem ce mânca, nu mai avem cu ce plăti facturi și rate bancare. Nu plecăm de aici până nu primim toți banii odată”. Salariații vor și cele trei salarii restante, dar și cele trei salarii compensatorii care li s-au promis anul trecut când a fost vorba ca Amurco să-și închidă porțile și să concedieze angajații. Adică 4.500 de lei de fiecare (la un salariu mediu pe fabrică de 1.500 de lei).
Greva foamei, la cort
De ieri, în fața pavilionului administrativ al combinatului din Bacău a fost amenajat un cort în care greviștii foamei să poată sta până la finalul acțiunii lor de protest. Ei au fost consultați medical de un echipaj de la Ambulanță, care îi va supraveghea în fiecare dimineață și seara sau ori de câte ori va fi nevoie. În cort, protestatarii au paturi și curent electric, dar în această perioadă a anului nu va fi vorba de confort, mai ales la vreme de noapte. Pereții exteriori ai cortului au fost tapetați cu pancarte, pe care greviștii și-au încris principalele nemulțumiri. „12 luni de sclavie la serviciu” – scria pe una din pancarte. „Am muncit – nu ne-ați plătit”, „Facturile se plătesc cu bani, nu cu muncă voluntară”, „Suntem oameni ca și voi”, „Noi muncim pentru bani, voi pentru ce munciți?” – scria pe altele.
Unde ne sunt sindicaliștii?
O nemuțumire colaterală a greviștilor îi vizează pe cei din conducerea sindicatului, dar și pe colegii de serviciu care au rămas în fabrică și așteaptă, probabil, să vadă ce li se va întâmpla protestatarilor sau, pur și simplu, au altă viziune asupra situației din combinatul băcăuan. „Au promis mai mulți că ni se vor alătura – spunea un grevist. Știm că pe unii nu-i lasă șefii lor să părăsească incinta combinatului. Alții nu vor. Cât despre sindicat, nu ne ajută cu nimic și nu mă refer la un cort și niște paturi de campanie, ci la acțiuni serioase, la lupta sindicală pentru drepturile salariaților”.
InterAgro închide toate combinatele de îngrășăminte chimice
InterAgro a anunțat, marți, că va închide în acest an și ultimele două combinate pe care le are (fără să precizeze de care este vorba). Ioan Niculae susține, însă, că măsura este determinată de creșterea prețului la gazele naturale de la 1 aprilie. InterAgro deține, pe divizia chimică și energetică, societățile Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Nitroporos Făgăraș, Chemgas Holding Corporation Slobozia, Ga-Pro-Co Chemicals Piatra Neamț (toate combinate de îngrășăminte chimice) și Bio Fuel Energy Zimnicea și Viromet Brașov (industrie chimică). Grupul InterAgro este unul dintre cei mai importanți jucători din industria chimică și agricolă din România. Produce, în principal, bioetanol, metanol, amoniac, îngrășăminte chimice, produse azotoase și explozivi, Viromet fiind considerată cea mai importantă.
Vom ține sub observație această acțiune și vom veni cu noi detalii.
Lasă un răspuns