Oamenii s-au lăsat convinși că vor primi și salariile compensatorii, de la 1 aprilie
Greva foamei declanșată de șapte dintre salariații societății Amurco s-a încheiat ieri, 20 martie, imediat după prânz. Oamenii au primit cele trei salarii restante, pentru care au protestat, și s-au lăsat convinși că și celelalte trei salarii compensatorii le vor încasa după 1 aprilie.
Tot ieri, dar dimineață, chiar până la prânz, greviștii erau încă hotărâți să mai protesteze. Chiar dacă după ce a văzut, negru pe alb, ce vor de fapt greviștii – adică plata celor trei salarii restante și a salariilor compensatorii promise încă de anul trecut -, administrația, cu voie de la patronul combinatului, magnatul Ioan Niculae, a început să vireze în conturi salariile restante.
Greviștii foamei au avut o noapte agitată – prima lor noapte din acțiunea de protest. Vremea s-a înrăutățit miercuri seara. Nori grei, negri, au venit peste Bacău, iar vântul s-a stârnit ca din senin. A plouat binișor, frigul a devenit mai pătrunzător, dar – spuneau cei șapte protestatari – cel mai mult au avut de furcă chiar cu cortul în care stăteau, pe care l-au legat cu ce au putut ca să nu-l ia vântul.
Dimineață, când a venit din nou echipajul de la Ambulanță, oamenii arătau bine. Aveau și moralul ridicat, fiind hotărâți să meargă până la capăt cu protestul. Fuseseră deja chemați la administrație, unde au scris pe hârtie, în clar, ce doresc și unde li s-a explicat prin ce trece întregul combinat. Li s-au promis banii pe primele luni lucrate, de la sfârșitul lui 2013 și începutul lui 2014, dar li s-a explicat că sunt semne că instalațiile combinatului vor fi repornite. Chiar Guvernul a dat de înțeles că o va lăsa mai moale cu prețul gazului, care ar trebui să crească din nou de la 1 aprilie. Oamenii, însă, nu prea mai aveau încredere. S-au mai fript cu asemenea situații. Au fost dați în șomaj, au fost rechemați la lucru, iarăși concediați. Și nu mai au vârste la care să nu aibă emoții la angajare.
Dimineață, ieri, în mijlocul lor a venit și juristul combinatului, Vasile Neculcea. „Am fost să discut cu colegii mei – a spus consilierul juridic -, să-i sfătuiesc să înceteze greva foamei, pentru că le-ar afecta sănătatea, iar prejudiciile financiare ar fi mai mari decât cele trei salarii compensatorii pe care le așteaptă, la cât costă sănătatea acum. Eu cred că după alocarea salariilor restante conflicul a fost dezamorsat. În plus, există perspective să fie reluată activitatea în combinat, având în vedere declarația făcută de domnul Victor Ponta despre ajutorul pentru marii consumatori de gaz, dar și efectele conflictului Rusiei cu Ucraina și preluarea Crimeei, care ne-ar crea mai mult loc pe piață.”
Și liderul sindicatului Chimfert, de la Amurco, Gheorghe David, a confirmat hotărârea patronatului de a plăti salariile restante. „Miercuri dimineață – spunea liderul sindical – ne-a sunat domnul Ioan Niculae și ne-a sfătuit să-i calmăm pe oameni, dar ne-a promis și sprijinul său. A promis și plata salriilor, întâi celor care protestează, apoi și celorlalți salariați.”
Lasă un răspuns