Dr. ing. Florin ACATRINEI
Producător de pomi altoiți
www.pomaltoi.ro
Din nou este primăvară şi natura se trzeşte la viaţă. Caisul a înflorit deja, iar după el şi alte specii grăbite să îşi înceapă ciclul reproducerii. Temperaturile cu câteva grade sub minus înregistrate în ultimile zile au afectat organele florale la florile deja deschise. Dar la cais trebuie să acceptăm situaţia că în zona Bacău este specie cu risc, motiv pentru care o găsim doar în grădinile populaţiei, nu în plantaţii mari. Mai grav este pentru speciiile cultivate în livezi mari care prin această primăvară timpurie au risc crescut de a fi afectate de îngheţ. Înflorirea timpurie a pomilor în acest an se datorează şi temperaturilor pozitive înregistrate în lunile decembrie şi ianuarie, când pomii erau deja ieşiţi din repausul obligatoriu.
Dar ce mai putem face pentru a mai reduce din riscul de îngheţ a florilor?
În literatura de specialiate, pentru protecția florilor la îngheț sunt recomandate lucrări pentru întârzierea înfloririi, cum ar fi stropirea pomilor cu var, care prin reflectarea luminii determină încălzirea mai slabă a ramurilor și amânarea cu câteva zile a înfloritului, sau adunarea spre primăvară a zăpezii în jurul pomilor, având același efect. În cazul survenirii temperaturilor de îngheț se recomandă realizarea de perdele de fum deasupra livezii sau utilizarea unor sobițe special amplasate în livadă.
Greu de realizat, însă. În plantațiile mari s-au utilizat frecvent perdelele de fum provenit din grămezi de paie umede, gunoi sau lumânări fumigene. Când, noaptea, la orele 1-2, temperaturile coboară la 3 – 4 grade Celsius și este calm atmosferic, se realizează fumul din direcția curenților de aer care aduc deasupra livezii perdeaua de fum care împiedică pierderea de la sol a temperaturii acumulate. Plantațiile superintensive moderne au montate sisteme de irigare prin aspersiune sau microaspersiune, care sunt declanșate în momentul scăderii temperaturilor la limita de îngheț. Apa pulverizată, având temperatura mai ridicată cu câteva grade, asigură protecția florilor la îngheț. Chiar dacă nu se menține în permanență apa pulverizată peste pomi, faptul că pomii sunt uzi determină crearea unei pojghițe de gheață care înglobează floarea determinând ca la nivelul organelor florale temperatura să nu ajungă la nivelul la care să provoace distrugerea. Acesta este și unul dintre avantajele pentru care irigarea prin picurare pierde teren în fața irigării prin microaspersiune în plantațiile pomicole. Irigarea prin microaspersiune constă în montarea unor conducte cu apă suspendate pe stâlpii de susținere a pomilor.
Din aceste conducte pleacă tuburi de 1 – 2 m lungime care au la capăt un microaspersor. Cănd se irigă, tubul cu microaspersorul este coborât la circa 50 cm de sol, realizând o pulverizare a apei pe un diametru de 1 – 2 m sub coroana pomilor și pe rândul de pomi, iar pentru protecția florilor la îngheț tubul cu microaspersorul se ridică deasupra pomilor, pulverizarea apei efectuându-se pe un diametru mult mai mare, acoperind înntreg rândul de pomi. Plecând de la această experiență de protecție a florilor la îngheț prin pulverizarea apei, recomand pentru pomii de lângă casă, unde avem și pomi cu înflorire timpurie, la a căror producție ținem suficient de mult, chiar dacă nu avem aspersoare sau microaspersoare montate să avem furtunul cu apă gata de a fi pus în funcțiune. Când prognozele arată pericol de îngheț sau vedem că seara, la orele 22 – 23, avem doar 5 – 6 grade Celsius, trebuie să știm că spre dimineață se realizează temperată de îngheț.
Cu un pic de efort, ne trezim înainte de a coborî temperatura sub zero grade și pulverizăm apă pe pomii înfloriți. Astfel, facem trecerea pragului de a avea sau nu avea producție de fructe. Față de celelalte metode de protecție a florilor la îngheț mai dificile și mai puțin eficiente, metoda pulverizării apei este mai simplă, mai ușor de aplicat și mai eficientă. Nu vă speriați dacă veți vedea pomul și florile acoperite de gheață. Gheața le va proteja.
În ultimul timp, au apărut prin magazinele cu produse pentru gădinărit membrane de protecţie termică. Pomii formaţi în coroane cu volum mic, pot fi acoperiţi cu aceste membrane,m pentru a proteja florile de îngheţ. Aceste membrane pot asigura în interiorul coroanei pomilor câteva grade în plus, diferenţă termică ce ar putea salva florile.
Lasă un răspuns