– viata culturala a Bacaului s-a animat in ultimii trei ani n festivalul de one – man – show „Gala Star” a repus orasul pe harta teatrului national si international – bacauanii au putut lua parte la spectacole de teatru, concerte sau vernisaje
Cultura in muncipiul Bacau a iesit din conul de umbra in care intrase in ultimii ani. Chiar daca nu ne putem compara cu importante centre la nivel national, atentia executivului s-a indreptat spre acest domeniu, considerat Cenusareasa prioritatilor in celelate mandate. Daca pina in 2004 banii din bugetul local alocati evenimentelor culturale se duceau mai bine de trei sferturi pe organizarea zilelor orasului, iar mici firimituri de bani mergeau pe expozitii, concerte sau lansari de carti, acum lucrurile s-au schimbat. O retrospectiva scurta printre proiectele de hotarire ale Consiliului Local Bacau din 2001 arata ca la capitolul cultura se prevedeau 285.000 de lei, din care abia daca un sfert erau destinati activitatii culturale propriu-zise. Situatia s-a repetat in 2003, cind bugetul a fost de 254.400 de lei si numai „Zilele Bacaului” au costat 200.000 de lei. Acum cultura nu mai inseamna doar citeva zile de petrecere cu mici si bere. Bacuanii au putut vedea ca o astfel de petrecere poate include evenimente culturale, expozitii, vernisaje, evenimente dedicate copiilor, traditiilor, obiceiurilor sau concerte. Din 2005, banii pe domeniul cultural s-au alocat pe proiecte. Oamenii de cultura bacauani, organizatiile neguvernamentale sau alti factori interesati de promovarea culturii au putut depune proiecte. Bugetul alocat a crescut de la an la an, depasind in 2007 un milion de lei. La fel si anul acesta. Dezvoltarea acestui capitol, pe linga crearea de evenimente a inclus si infrastructura de profil. Toate proiectele eligibile nu au facut decit ca Bacaul sa fie un oras viu din punct de vedere cultural. Un oras in care pentru acest sector sumele alocate au crescut de patru ori.
Gala Star, deja un nume la nivel international
De trei ani, inca de la debutul evenimentului, Primaria Bacau sustine desfasurarea in orasul nostru a Festivalului de one – man – show „Gala Star”, un eveniment teatral international care an de an transforma Bacaul, pentru sapte zile, intr-un centru al teatrului românesc si european. Bacauanii au avut ocazia pe durata celor trei editii de festival sa se intilneasca pe strazile orasului sau sa urmareasca in spectacole personalitati ale scenei românesti precum Maia Morgenstern, Marcel Iures, Florin Piersic, Horatiu Malaele, cit si artisti din Republica Moldova, Franta, Grecia, Anglia s.a.m.d. Pentru organizarea Galei Star, an de an, s-au alocat sume importante de la nivel local: 202.851 (2006), 186.734 (2007) si 196.583 (2008). Organizator principal al evenimentului este Teatrul Municipal „Bacovia”, institutie de cultura finantata de Primaria Bacau.
Teatrul de vara, in curs de modernizare
Teatrul de Vara nu a fost reabilitat de zeci de ani. A fost lasat in paragina de diferitele administratii si a ajuns o ruina. Anul acesta au inceput lucrarile de modrnizare, la finalul carora va arata cu adevarat ca o institutie de cultura, gata pentru spectacole. Modernizarea teatrului presupune îmbunatatirea conditiilor de organizare a evenimentelor culturale si artistice, prin acoperirea perimetrului teatrului cu structura de închidere, introducerea instalatiilor de încalzire-racire, lucrari de consolidare, modernizarea gradenelor, înlocuirea pardoselilor interioare si a pavimentelor exterioare, înlocuirea instalatiilor electrice de iluminat, refacerea instalatiilor sanitare si de stingere a incendiilor sau înlocuirea scaunelor din sala de spectacole. Noul centru cultural va avea o sala de 1.600 de locuri. Teatrul va beneficia de o sala deschisa vara si acoperita iarna. Valoarea investitiei este de peste doua milioane de euro.
S-a gasit solutie pentru teatrul de animatie
Vechiul teatru de animatie a trebuit sa isi inchida portile pentru micutii spectatori, deoarece vechea cladire in care functiona a fost retrocedata fostilor proprietari. Spectacolele au fost mutate la Teatrul Municipal Bacovia. Solutia s-a ivit prin tranformarea cinematografului Central in teatru pentru copii. Se asteapta hotarirea de guvern prin care cinematograful sa treaca in domeniul public local si apoi sa inceapa lucrarile de amenajare specifice.
Gazda pentru olimpiade
Actuala administratie locala bacauana investeste nu doar in artistii profesionisti, ci si in viitorul culturii. In perioada 29 aprilie – 4 mai, Bacaul a fost gaza Olimpiadelor nationale de Arte vizuale, Arhitectura, Istoria artei si Muzica, eveniment a carui organizare a fost sustinuta de Primaria municipiului Bacau cu suma de 75 de mii de lei. De asemenea, cei mai talentati participanti la olimpiade au primit din partea Primariei si Consiliului Local Bacau, dar si a primarului Romeo Stavarache, premii in valoare de 500 de lei.
Scriitorii si artistii plastici, sustinuti
An de an, Primaria Bacau sprijina cultura locala prin finantarea unor proiecte ale unor artisti plastici sau scriitori bacauani pentru derularea unor proiecte culturale sau pentru editarea unor carti si albume. Un exemplu recent este aprobarea unui proiect in valoare de 22.500 de lei pentru un album de pictura „Badita Ioan Maric”.
2007, un an al premierelor culturale
In primele minute ale anului 2007 s-a organizat primul Duplex TV prin satelit între orasele Bacau si Torino, prilej pentru zeci de familii sa vorbeasca cu rude si prieteni, momente emotionate pentru ei. Festivalul „Arlekin” a însemnat intrarea orasului nostru în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare numar de copii angrenati într-un dans sincron. Timp de 10 minute, 3.500 de copii de la scolile si gradinitele bacauane au dansat în centrul orasului intrînd astfel în Cartea Recodurilor. „Romanian Top Hits” este cel mai mare eveniment muzical al României, eveniment care a surclasat alte manifestari similare, Cerbul de Aur, Premiile MTV, Festivalul de la Mamaia, ce are ca partener Televiziunea Româna.
Catalina PETRICI, Claudiu TANASESCU
stavaciudosu a zis
cum ziceam..Stavarache ciudosu