Prezent în Bacău la invitația Compexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iași a reușit, joi, 3 aprilie, să-și fascineze publicul printr-o aparent banală temă, „Ouăle Paști la români”.
Autor al monografiei cu același nume, material publicat, în 2012, după cum el însuși a mărturisit, „după 40 de ani de ani de cercetare a temei”, prof. univ. dr. Ion Ciubotaru a realizat pentru publicul băcăuan o scurtă incursiune în istoria acestui meșteșug, unul care „nu este doar al românilor, ci al Europei, Asiei și Africii”. „Acest subiect, aparent la îndemâna oricui – a spus prof. univ. dr. Ion Ciubotaru -, este unul de o importanță covârșitoare. Le vopsim (ouăle, n.r.), le sfințim, le scoatem în târguri, dar cred că prea puțini dintre noi știm cât de important este acest subiect. Este o temă de maximă importanță nu doar a vieții culturale românești, ci a culturii lumii întregi”. Pentru a se înțelege valoarea temei, importantul om de cultură român nu putea să nu plece de la chiar oul alb, simbol al vieții și regenerării, prezent în toate culturile lumii. „Oul alb – a spus autorul monografiei «Ouăle de Paști la români» – îl descoperă arheologii în toate cercetările lor, el este prezent în sumedenie de tradiții din toată lumea și este dintotdeauna subiect de artă. Întreaga operă a lui Brâncuși are, ca centru de gravitație, oul cu forma lui perfectă”. Plecând de aici, prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru a „călătorit” apoi, prin tema culorii și a simbolurilor ei și prin tehnici de împodobire și semnificațiile lor, în toată lumea, cu popas prelungit, desigur, în România.
Autor a numeroase volume, studii, articole, recenzii, cronici, note și comentarii și cu o bogată activitate didactică (Universitatea „Al. I. Cuza Iași, Facultățile de Istorie, Litere și Teologie) invitatul evenimentului, în prezent, fundamentează teoretic și metodologic și coordonează, în cadrul Institutului „A. Philippide”, proiectul Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei.
În deschiderea conferinței din Bacău, a vorbit prof. dr. Anton Coșa, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.
Evenimentul a fost organizat de instituția băcăuană în parteneriat cu Decanatul Romano-Catolic Bacău și Asociația Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaș”.
Lasă un răspuns