Karlovy Vary (în germana – Karlsbad) este un oras-statiune balneara în nord-vestul Cehiei, la poalele Muntilor Metaliferi. Desi are doar 55.000 de locuitori, este al doilea oras dupa capitala Praga, in optiunea turistilor.
Principala atractie a statiunii este reprezentata de cele 14 izvoare termale, un adevarat remediu natural pentru zece afectiuni, precum si tratamentele SPA&welness la hoteluri, cladirile cu arhitectura impresionanta, obiective ce atrag celebritati din lumea artistica si politica, dar si turisti „de rind”.
Orasul incepe, practic, din momentul in care te intilnesti cu riul Tepla. Lantul de hoteluri si pensiuni, bijuterii de arhitectura se aliniaza de-a lungul cheiului. Cladirile sint, aproape toate, opere de arta si te duc cu gindul la orasul austriac Salzburg, incepind cu complexul „Grand Hotel Pupp” – aflat in imediata apropiere a fostelor bai regale, unde si-au facut sejurul personalitatile din elita mondiala care au vizitat statiunea de-a lungul anilor.
Izvoarele termale
„Lista” celor care au trecut pe la Karlovy Vary incepe cu Charles al IV-lea, care a descoperit, intimplator, izvoarele termale, in secolul al XIV-lea. Balneoterapia a inceput sa se dezvolte dupa aproximativ doua secole, iar statiunea SPA si-a cistigat cu adevarat celebritatea in secolul XVIII, cind a inceput sa fie vizitata de regii Poloniei, Prusiei, de tarul Rusiei, precum si de artisti germani si compozitori, cum ar fi Friedrich Schiller, Johann Sebastian Bach sau Chopin.
Personalitatile au fost prezente si in secolele urmatoare, majoritatea artistilor si aristocratilor sosind aici pentru sejururi.
Apa termala este celebra pentru calitatile sale terapeutice, folosita pentru tratarea a peste zece tipuri de boli (digestive, metabolice, diabet, guta etc.) si mai este folosita la producerea unor sortimente de bauturi si de dulciuri, precum apa minerala, lichiorul Becherovka.
Lichiorul Becherovka – inainte de a fi o bautura este un tratament, doua pahare pe zi „alunga medicul” – dupa cum declara cu mindrie localnicii. Biterul, in care a carui compozitie se folosesc 27 de plante macerate in alcool si care are in jur de 38 grade, il poti cumpara de la 12 la 50 de euro/litru – depinde de locul de achizitie.
Cazare si shopping
Dupa ce parasesti zona cu izvoare termale si mai hoinaresti pe strazi sau te odihnesti in micile parcuri – oaze de verdeata si flori, cu aer parfumat de liliac si magnolii care cresc din abundenta (si pe care toata lumea ii respecta si protejeaza), te poti opri la o cafea sau, si mai bine, la un pahar de bere de griu nefiltrata.
Cazarea la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus (hotel Humbold) este intre 80 euro -120 euro/noapte – camera dubla, la care se adauga serviciile suplimentare de wellnes&spa si poate ajunge pina la 400euro/zi/persoana.
Pentru cei atrasi de cumparaturi, statiunea te imbie cu boutiq-uri cochete, unde poti gasi de la branduri celebre de haine si cosmetice pina la vestitele cristaluri, decoratiuni, bijuterii sau suveniruri.
Nenumarate sint de asemenea centrele Spa si de infrumusetare, care au oferte diversificate de servicii si tratamente laser si naturale pentru intinerire sau intretinere oferite domnisoarelor si doamnelor ce isi doresc un chip sau trup de invidiat.
Timp liber
Inca de la infiintare (1358), statiunea s-a bucurat de o bogata activitate culturala, aici avind loc in fiecare an, in iulie, Festivalul International de Film.
Ce poti vizita:
– muzeul bauturii traditionale Becherovka
– muzeul Motocicletelor
– muzeul sticlei Moser.
– biserica ortodoxa in stil rusesc Sf. Petru si Pavel
Ce ne place:
– arhitectura deosebita, in stil romantic si gotic, ce dateaza din perioada Renasterii. Daca ai picioarele obosite si ochii „insetati”, o plimbare de o ora cu trasura cu cai iti ofera o priveliste de neuitat a statiunii. Pentru asta trebuie sa scoti din portofel intre 30 si 50 de euro. Aviz domnilor, nu va speriati, “birjarii-soferi” sint mai mult doamne decit domni. Nu va faceti griji, calutii se descurca de minune in trafic si opresc singuri la culoarea rosie a semaforului!
– bautura traditionala Becherovka
– mincarea traditionala: rata pe varza alba si rosie, platoul de porc Bohemian. Sfatul meu este de a cauta terasa restaurant U Svejka (puteti intreba localnicii, ca sa va indrume catre aceasta), unde poti minca excelente bucate traditionale cu 40 de euro/doua persoane
– gheizerul a carui apa fierbinte e aruncata la 12 metri inaltime.
E bine de stiut:
Moneda nationala este coroana ceha, iar in ceea ce priveste paritatea poti schimba 26,8 de coroane contra 1 euro. Daca nu ai rezerve de euro cash nu e nici un fel de problema; sint numeroase ATM-uri si banci in zona centrala si a Postei. Trebuie stiut ca nu este recomandat sa incercati sa schimbati lei, pentru ca nu veti avea succes: raspunsul oficial al bancii Raiffeisen – „nu sintem interesati de moneda României”.
Daca nu stiti limbile germana sau rusa, nu va faceti probleme, engleza e la mare cautare, insa veti avea un soc cind lucratorii chinezi din exchange-uri te vor intreba daca „nu vorbiti limba rusa”.
Daca doriti un sejur de tratament, atunci este bine de stiut ca veti scoate din buzunar undeva intre 700 si 1.500 euro pentru 10 zile de tratament. Daca doriti doar o vizita de week-end, atunci, cu 300 de euro/doua persoane puteti petrece clipe de neuitat. Daca doriti sa aflati mai multe, aici gasiti pagina oficiala a statiunii – www.karlovyvary.cz.
nelu a zis
de ce ar fi o „destinatie de vis” ?, cand si noi avem la doar 80 de kilometri slanic moldova, sau sunteti ca cei de la prm, sau antena i,2,sau 3 penteu care la noi nimic nu este bun ci doar in strainatate, sau mai stii poate de la psd ?……
VASEA a zis
cam seamana cu slanicul nostru amarat … dar nu prea aduce (((
Alina a zis
Va invit stimate domnule Nelu pe dumneavoastra sa faceti diferenta, dupa ce vizitati statiunea ceha!Slanicul-supranumit KV din Romania este doar 1% din cel cehesc.
Este adevarat ceea ce spuneti dumneavoastra-Bacaul(Romania)are potential turistic ca si relif, peisaje, dar nu si infrastructura si servicii. Poate peste 100 de ani vom fi comparabili.
catalin a zis
e frumos tare orasul.