Prima seară a celei de-a IX-a ediții ”Gala Star”, eveniment organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia” în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, a reușit, poate mai bine ca-n alți ani, să nască publicului băcăuan sentimentul că-n urbea lui nu doar că se va petrece, pentru câteva zile, ”ceva”, ci că, acel ”ceva” este de nivelul ”extraordinarului”. Cu o frumoasă și plină de semnificații deschidere ca o invitație pe o corabie a cărei salvare de la scufundare suntem noi toți, realizată de actorii Matei Bogdan și Roxana Caraiman, cu două prime recitaluri în concurs foarte bune și un recital extraordinar Maia Morgenstern, debutul Galei Star 2014 a fost unul, se poate spune fără tăgadă, excelent.
Primul recital din concurs a fost susținut, în Sala Mare, de actrița Monica Mușat, aceasta aducând în atenția publicului o poveste de ”Iubire persană”, adaptare scenică scrisă de Diana Mihailopol după o idee a lui Vincent Paronnaud și Marjane Satrapi, în regia Dianei Mihailopol. Actrița a oferit, preț de 50 de minute, un spectacol vizual excelent, mișcările trupului și mimica feței, fiind din punctul nostru de vedere punctele forte, cele care, chiar, au umbrit cumva povestea în sine. Una a lipsei de iubire și apoi a găsirii ei dar doar parțial împlinită dintre un el și două ele, o poveste a căutării morții ca soluție a neîmplinirii iubirii, dar nu o moarte oricum, ci una cu demnitate, o poveste despre găsirea liniștii, în cele din urmă, prin moarte, dar la care eroul a ajuns după multe provocări la care a fost supus de însuși Azrael, îngerul morții.
Cel de-al doilea recital din concurs, ”Copii răi”, jucat în Sala Studio a Teatrului Municipal ”Bacovia” și susținut de actrița Katia Pascariu este primul din cadrul Galei care, la final, a ridicat publicul în picioare. Un public preponderent tânăr, povestea din spatele spectacolului fiind una de natură să cucerească, de altfel, un astfel de public. Spectacolul a relevat o adevărată demonstrație de expresivitate, naturalețe și spontaneitate, spectatorii au devenit actori și invers, s-a râs în hohote, s-a oftat și lăcrimat, ingrediente potrivite, toate, pentru prepararea unui veritabil ”one man show”. Acompaniată la saxofon de Jak Neuman, Katia Pascariu a spus publicului povestea unei fetițe de 11 ani, victimă a unui sistem educațional încorsetat, în care ”corect” este ceea ce ți se spune să faci fără a-ți fi ascultate opiniile, victimă, totodată a lipsei de înțelegere în familie, o familie destrămată și în care responsabilitățile pasate pe umerii unui copil depășește cu mult capacitatea acestuia de a le duce. Fetița de 11 ani, pasionată de joaca cu elastice, este crunt pedepsită la ora de istorie de ”doamna” și crunt umilită și bătută până la desfigurare de colegii ei. O lecție de istorie reală, care niciodată nu va fi predată la clase, pentru că, și-a terminat actrița spectacolul – el însuși o lecție, la clase întotdeauna se va preda o altă istorie, a lor, nu istoria noastră, a timpului prezent. ”Copii răi” (producție independentă, București), scris de Mihaela Michailov și regizat de Alex Mihăiescu lasă în suflete sau redeschide răni. Spectacolul, prin tema cruzimii pe care niște copii ”bine educați” o pot atinge ne-a dus cu gândul la celebrul volum ”Împăratul muștelor” de William Golding, ecranizat de altfel, precum și la ”Palatul chelfănelii” de Pascal Bruckner, lecturi de recomandat. Spectacolul ne-a adus aminte, totodată, de vorbele rostite de academicianul Solomon Marcus la finele lui 2013, în fața elevilor de la Colegiul Național ”Ferdinand I” din Bacău: ”În școala românească, întrebarea a fost descurajată, așezată sub semnul obrăzniciei. A interzice întrebarea în școli înseamnă a omorî educația. Trebuie să schimbăm sensul verbului a învăța. Din păcate, în România avem parte de o falsă învățătură”…
Prima seară a ”Galei Star” 2014 s-a încheiat cu recitalul Maiei Morgenstern, susținut în afara concursului. Un recital ca o emoție continuă și multă tăcere după: ”Astă seară: Lola Blau”, de Georg Kreisler, regia Alexandru Dabija.
Lasă un răspuns