Salariații combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea și ai Diviziei Petrochimice Pitești, de care este interesat omul de afaceri Ștefan Vuza, proprietarul combinatului Chimcomplex Borzești, au protestat împotriva schimbării actualei conduceri, dar și nemulțumiți că în acest fel s-ar încerca tergiversarea privatizării.
Statul a scos la vânzare pachetul majoritar de acțiuni la Oltchim, dar termenul pentru depunerea ofertelor angajante a fost din nou prelungit până la jumătatea lunii mai. Amânarea a fost cerută chiar de unii investitori interesați, care poartă negocieri și pentru preluarea rafinăriei Arpechim, de la Petrom, în care există instalația de piroliză de care are nevoie Oltchim, fiind furnizoare de materie primă.
Ștefan Vuza a rămas în cursa pentru preluarea Oltchim și are în plan să înființeze, împreună cu societatea Chimcomplex, Compania Națională de Chimie. Concurenții săi sunt două firme din China, care vin la Oltchim în consorțiu, dar și maghiarii de la Mol (divizia petrochimică) și, posibil, și Societatea de Investiții Financiare Transilvania.
Reprezentanții Ministerului Economiei au dat asigurări că nu vor renunța la privatizarea Oltchim. Salariații spun, însă, că din lipsa investițiilor instalațiile combinatului pot ceda oricând. Combinatul Oltchim funcționează la 20% din capacitate.
Activele puse în vânzare la Oltchim sunt două platforme chimice și petrochimice, din Râmnicu Vâlcea și din Pitești (prima din combinat, a doua platforma petrochimică Bradu), conectate printr-o conductă dublă care furnizează etilenă și propilenă. Activele includ în principal instalații de producere de sodă caustică, propenoxid și polioli flexibili și rigizi, oxo-alcooli și plastifianți și PVC, precum și echipamentele aferente (instalații de electroliză, de fabricare a acidului clorhidric, hipocloritului de sodiu etc.). Platforma Râmnicu Vâlcea mai deține conducta care transportă saramura de la Salina Ocnele Mari, vagoane și locomotive, tancuri de depozitare pentru diverse produse lichide și gazoase, linii de înaltă tensiune și conducte de abur, căi ferate industriale, drumuri și terminalul de leșie de sodă în Portul Constanța. Oltchim este localizat strategic, ca și Chimcomplex, în vecinatatea surselor de materi prime și are conexiuni bune la utilități. Proximitatea depozitelor mari de sare cu metode de extracție modernă și rețea de conducte pentru saramură și conexiunea la rețeaua naționala de transport gaz ar putea genera bune oportunități de optimizare a costurilor – au apreciat specialiștii de la Chimcomplex, într-un material de prezentare destinat acținarilor societății, care au aprobat contractarea unui credit de 200 de milioane de euro pentru licitația de la Oltchim.
Chimcomplex este al doilea cel mai mare producător de sodă caustică din România (după Oltchim) și unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din Europa Centrală și de Est.
Lasă un răspuns