Dr. Constantin Sova, primul sef de sectie si apoi primul director al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” Bacau de astazi, s-a intilnit ieri, dupa o absenta de mai bine de 20 de ani, cu actualul colectiv de muzeografi, caruia i-a dezvaluit amanunte inedite din inceputurile institutiei muzeale, fondata cu 41 de ani in urma.
„V-am lasat trei oameni si acum sinteti 60. Imi cer scuze ca timp de 20 de ani, din cauza de sanatate, dar si pentru ca n-am mai primit vreo invitatie, nu am mai venit in aceasta institutie. Acum 50 de ani eram un absolvent venit de la tara sa pazesc vacile in oras, nu vazusem decit doua – trei piese de teatru, la care am avut acces prin intrarea din spate, pentru ca nu aveam bani. Am avut insa norocul sa-l intilnesc pe Iulian Antonescu, cel mai mare muzeograf al tarii, un om genial, legendar, foarte erudit, de la care am invatat foarte mult.
El a dezvoltat o miscare muzeistica in toata tara, datorita lui s-a cladit si Muzeul de Stiintele Naturii”, s-a adresat dr. Constantin Sova muzeografilor bacauani, carora le-a spus ca prima expozitie muzeala din Bacau a avut loc intr-o fosta cantina, in 1959, si a fost dedicata Rascoalei din 1907. Constantin Sova a atras atentia muzeografilor bacauani ca au si un rol social, o misiune de a „deschide minti” in comunitatea din care fac parte.
Intilnirea de ieri, dintre trecutul si prezentul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” Bacau, a fost provocata de Gabriela Gurau, actualul director, care si-a propus sa realizeze o monografie a institutiei, cu ajutorul celor care au facut istoria muzeala din Bacau.
La intilnire a fost invitat si Petru Cimpoesu, director al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau, interesat deopotriva de istoricul institutiei si de soarta cladirilor din patrimoniul muzeal. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns