Reprezentanții organizațiilor de romi din județul Bacău au sărbătorit vineri „Ziua Internațională a Romilor”, la Instituția Prefectului – județul Bacău. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Consiliul Județean Bacău, Filarmonica „Mihail Jora” și Asociația Romilor „Calea, Adevărul și Viața”, a fost marcat printr-un programul cultural – artistic care să amintească de tradiția romilor și dorința lor de integrare în societatea românească.
Astfel, între orele 11.00 și 13.00, în sala mare a Palatului Administrativ a avut loc simpozionul „Romii – Trecut, prezent și viitor”, moderat de Ramona Necula, consilier pentru afaceri europene. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Florentina Emilia Avram, directorul Cancelariei Prefectului, Sorin Ailenei, manager public și președinte al Biroului Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului, și Ramona Dobrescu, reprezentantul Biroului Județean pentru Romi.
„Am cunoscut multe din realitățile etniei rome – a declarat Sorin Ailenei, în «Pledoarie pentru unitate în diversitate». Romii au avut întotdeauna o ezitare să se afirme pe scena publică tocmai pentru faptul că au considerat că vor fi discriminați și marginalizați. Romii au un stil de viață cu totul aparte, plin de pasiune și de culoare și de aceea el trebuie păstrat ca atare”.
Președintele Asociației Romilor „Calea, Adevărul și Viața”, Ciprian Tănasă, a prezentat „Migrația Romilor”, iar inspectorul școlar Anghel Năstase – „Socializarea romilor prin școlarizare”.
Până după orele prânzului, au mai fost expuse teme ca „Holocaustul romilor în Europa”, „Romii – trecut, prezent și viitor” și „Personalități rome”, de Dumitru Ficuță, profesor formator la Casa Corpului Didactic Bacău, Petrică Haret și Doru Tănase, președintele Asociației Partida Romilor „Pro Europa”.
Discuțiile au fost urmate de un spectacol plin de esență, „Mozaic al artei romani”, în sala Ateneu, realizat în colaborare cu Colegiul Național de Artă „George Apostu”. Programul a cuprins o paletă muzicală largă, pe gustul fiecăruia, de la muzica clasică și ușoară la ritmurile săltărețe ale muzicii populare și țigănești tradiționale.
Lasă un răspuns