De la agonie la extaz și înapoi.
Meciul al doilea al finalei a fost extrem de echilibrat, începând în nota de dominare a lui Dinamo, după care Știința a echilibrat și a trecut la conducere, pentru ca, de la 2:1, oaspetele să răstoarne scorul final în favoarea lor. Jocul a fost extrem de spectaculos și îndrăznim să spunem că Știința și Dinamo sunt două formații de nivel european.
Poate că altul ar fi fost rezultatul partidei, dacă în setul al patrulea n-ar fi existat un incident creat de bucureșteni, care a schimbat trendul din momentul respectiv. Setul cu pricina începuse cu Dinamo desprinzându-se rapid și având 8:2 în favoara sa la primul time-out tehnic. După o perioadă scurtă de temporizare, Știința a început cursa de recuperare, care-i mergea în plin. De la 12:6 pentru Dinamo, studentele izbutiseră patru puncte consecutiv. La ultimul, cel de 12:10, bucureștencele au reclamat că una dintre adversarele lor atinsese fileul. Patronul lui Dinamo, Marian Ștefan, a cerut formației sale să se retragă de pe teren, în timp ce una dintre oaspete, Ioana Baciu, a primit cartonașul roșu pentru atitudine ireverențioasă față de arbitri. Antrenorul lui Dinamo, Marian Constantin, a avut însă înțelepciunea să-și trimită din nou jucătoarele pe teren, iar prin aceasta să curme scandalul uriaș pe care acest gigibecali al voleiului, patronul său, voia să-l declanșeze. Oricum, întreruperea a retezat avântul băcăuan, Dinamo distanțându-se repede la 18:11, avantaj care a fost prea mare pentru a fi surmontat, în ciuda zbaterii lăudabile a gazdelor. Totuși, rămâne o mare nedumerire: Marian Constantin a declarat că atunci când echipa sa părăsise terenul, el ceruse de fapt time-out; dacă a fost așa, înseamnă că arbitrii au greșit grav, deoarece Dinamo a mai beneficiat ulterior de alți doi timpi de odihnă (la 15:18 și 19:21), deși ar mai fi avut dreptul doar la unul. În al doilea rând, dacă Baciu primise cartonaș roșu, era normal ca Știința să beneficieze de un punct, dar acesta n-a fost adăugat în contul său. În fine, era limpede că studentele pierduseră inițiativa și nici prospețimea fizică n-a fost de partea lor. Dinamo a început ca din pușcă și în tie-break, conducând cu 8:2 la schimbarea terenurilor. Bacăul a luptat, susținut de un public extraordinar, însă n-a izbutit decât să se apropie la două puncte diferență (7:9 și 10:12). Mai multe greșeli la preluare și un atac în fileu al lui Potokar au semnat înfrângerea Științei. Scorul în finală este acum egal, 1-1, iar Dinamo are, teoretic, prima șansă la titlu, deoarece va disputa două partide acasă (26 și 27 aprilie) și, eventual, una în deplasare (30 aprilie). În realitate, lupta rămâne extrem de strânsă și imprevizibilă.
Publicul n-a fost supărat pe Știința, care a luptat pentru victorie până la epuizare. Zagreuskaya a evoluat chiar accidentată fiind, dând o pildă de eroism.
Echipele
– Știința: Staelens, Sobo, Potokar, Sosa, Rogojinaru, Bacșiș, Vujovic (libero); au mai jucat Miclea, Zagreuskaya, Herlea, Bălțatu;
– Dinamo: Nenova, Karakasheva, Baciu, Zarkova, Marcovici, Ativi, Manu (libero); au mai jucat Mincă și Corjeuțanu.
Declarații după meci
– Florin Grapă, antrenor Știința: „Îmi pare rău că nu am putut câștiga pentru acești spectatori ai noștri, cărora le mulțumesc din suflet. Astăzi serviciul ne-a mers foarte prost. Dinamo a dovedit că este o echipă puternică, iar acum are, teoretic, prima șansă. E drept, nici noi n-am jucat la adevărata noastră capacitate. Acum, presiunea este pe Dinamo. Noi nu am dezarmat și vom merge la București să câștigăm, ba chiar vrem să câștigăm campionatul acolo, în cele două meciuri ce vor urma, pentru a nu mai fi nevoie de meciul cinci, cel de-acasă”.
– Marian Constantin, antrenor Dinamo: „Este bine pentru voleiul românesc că există astfel de meciuri, care atrag atâția spectatori și în jurul cărora se face o astfel de atmosferă. Astăzi cred că noi am avut un plus de ambiție. Dacă pierdeam, șansele noastre la titlu rămâneau de doar 10 la sută, dar asta ca să nu spun zero. Acum sunt 50 la 50. Acest rezultat n-a hotărât absolut nimic. Sunt două echipe foarte apropiate valoric și orice este posibil de-acum înainte”.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns