– in municipiul Bacau, pe Calea Marasesti, nr. 100, in inima cartierului Orizont, se afla biserica „Sf. Gheorghe”, singurul lacas de cult cu acest hram din oras – pe linga slujbele religioase, aici, la Casa” Samarineanul Milostiv”, iau masa de prinz, gratuit, in jur de 20 de copii n astazi, aici va sluji PS Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, alaturi de un sobor de preoti
Duminica de duminica, umplu pina la refuz biserica. In sarbatori sau in zilele obisnuite, vin sa-si plece genunchii pentru a se ruga Sfintului Gheorghe, in singura biserica din municipiul Bacau, care poarta acest hram. Participanti activi la viata duhovniceasca, crestinii din cartierul Orizont il vor serba astazi, 23 aprilie, asa cum se cuvine pe marele patron spiritual al acestei zone a orasului. Alaturi de credinciosii acestui minunat cartier bacauan se va ruga de ziua Sfintului Gheorghe si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, avindu-I alaturi pe preotii bisericii. Slujba Sfintei Liturghii va incepe in jurul orelor 9.00, dupa care ierarhul de la Roman va tine un cuvint de invatatura.
Istoria bisericii „Sf. Gheorghe” din Bacau incepe in jurul anului anului 1934, odata cu numirea preotului Gheorghe Berila, care a început constructia bisericii parohiale cu hramul „Sfîntul Gheorghe”. La 15 august 1934 s-a pus piatra de temelie si s-a sfintit locul viitoarei biserici. Constructia s-a facut dupa planul întocmit de arhitectul Ghica Budesti. Biserica este în forma de cruce, are o lungime de 32 m si o înaltime de 33 m (turla mare. Stilul bisericii este cel brincovenesc.
Pictura murala a fost executata intre anii 1936-1938, de catre pictorul Constantin Vasilescu din Bucuresti, în ulei, stilul neobizantin cu o bogata ornamentatie cu un colorit placut si linistitor. Pictorul si-a pus tot talentul lui, realizind o lucrare frumoasa si artistica. Catapeteasma a fost executata de sculptorul Grigore Dumitrescu din Bucuresti, în lemn de stejar, în stilul vechilor sculpturi moldovenesti, tot între anii 1936-1938. Lucrarile de constructie a noului lacas s-au încheiat în toamna anului 1939, slujba de sfintire a fost oficiata în ziua de 12 noiembrie 1939 de catre vrednicul de pomenire Episcop Lucian al Romanului, însotit de un mare sobor de preoti si multime de credinciosi.
Biserica a suferit lucrari de renovare intre anii 1977 – 1980, cind s-au consolidat peretii bisericii si cele trei turle. În perioada 2000-2007, sub coordonarea preotului paroh Vasile Radu, s-au executat lucrari masive de reparatie a sfintului lacas, pictura murala a fost curatata si retusata de catre pictorul Mihai Chiuaru din Bacau. Din complexul „Sf. Gheorghe” face parte si casa „Samarineanul milostiv”, unde zilnic, pe toata durata anului scolar, iau masa de prinz gratuit in jur de 20 de copii de la scolile 10 si 27, din fondurile parohiei si ale unor oameni de suflet care au raspuns la chemarea bisericii.
Lasă un răspuns