Aproximativ o sută de enoriași s-au îmbrâncit în Duminica Floriilor în fața bisericii din satul Roșiori, pentru a-l da jos pe epitrop. Pentru calmarea spiritelor, a fost nevoie de intervenția polițiștilor din comună
Ca la ușa cortului. Așa s-a terminat slujba din Duminica Floriilor de la biserica din satul Roșiori, unde aproximativ o sută de enoriași s-au îmbrâncit și au încercat să-și facă singuri dreptate după ce, spun ei, epitropul Vasile Hurmuzache gestionează treburile parohiei ca pe propria afacere. Conflictul ar dura de mai bine de doi ani și a ars mocnit până de Florii, când o parte dintre contestatari au refuzat să participe la slujbă și au organizat o mică revoltă. Taberele au fost împărțite oarecum egal, cu o parte dintre credincioși, cei pro Hurmuzache, prezenți la slujbă, și cu cealaltă parte așteptând în fața bisericii. Spiritele au răbufnit în cor de huiduieli în momentul în care epitropul, care este și clopotar, a ieșit să tragă clopotele, după care mulțimea l-a întâmpinat pe preotul paroh ca să-i ceară socoteală. „El este, de fapt, preot în sat. Dacă ești botezat în altă parte nu te mai cunună, bate oamenii în biserică, a scos dușumelele din casa parohială și și-a făcut coteț de porci, a făcut 100 de litri de ulei de pe pământul bisercii și l-a vândut la el,la magazin” – sunt doar o parte din acuzațiile care au fost rostite duminică la adresa epitropului.
În replică, acesta afirmă că totul este pus la punct de un grup care vrea să pună mâna pe biserică. „Nu-i nimic adevărat – spune Hurmuzache. Este un grup, venit de la Buhoci, care ațâță spiritele. Sunt de șase ani epitrop și am umblat prin toată țara ca să adun bani pentru biserică. Pot să justific fiecare bănuț. Am fost votat de 240 de oameni, și tot prin vot trebuie să fiu dat jos, dacă trebuie”.
Spiritele păreau că s-au mai calmat în momentul în care părintele paroh le-a arătat enoriașilor că a luat cheia de la epitrop, însă circul a continuat la ieșirea din curtea lăcașului sfânt și pe ulițele satului, unde cele două tabere și-au rostit cuvinte greu de reprodus. Pentru liniștirea protestatarilor a fost necesară intervenția polițiștilor din comună, care i-au despărțit, apoi au patrulat pe stradă pentru a preveni orice eventual nou conflict. Până la urmă s-a luat decizia ca toate documentele și patrimomiul să fie inventariate și să se organizeze noi alegeri pentru desemnarea epitropului.
Lasă un răspuns