Am lasat sa treaca sarbatorile de Paste pentru a comenta citeva gesturi electorale comise de alesii nostri. Crestini de conjunctura, parlamentarii romani nu se dau in laturi sa amestece lucrurile sfinte cu mocirla politica autohtona. Pentru ca se apropie europarlamentarele si nu sint departe nici prezidentialele, senatorii si deputatii se-nghesuie sa cumpere – pe bani publici, bineinteles! – bunavointa clericilor.
Mai intii, la discutarea Bugetului, ne amintim ca au fost introduse cheltuieli de miliarde pentru repararea si construirea de biserici prin diverse circumscriptii si colegii. In Postul Mare, a fost luata o noua hotarire: majorarea salariilor preotilor si angajatilor cultelor religioase recunoscute. Acestia au fost asimilati cu profesorii, iar unii sefi de cult rivalizeaza cu Presedintele Republicii (secularizate, parca!…) in ceea ce priveste leafa. Adica primesc 75 – 85 de milioane de lei lunar… In plus, programele sociale (cite or fi ele…) vor fi finantate din Bugetul de Stat in proportie de 80 la suta.
Nu spun ca e rau, insa am sentimentul ca parlamentarii se comporta incorect. Religia este o optiune personala, individuala si fara responsabilitati pentru o republica secularizata (adica laica, libera si moderna). Inca de pe vremea domnitorului Cuza, religia a fost separata de treburile statului roman. O comunitate religiasa (crestina sau necrestina) se gospodareste singura si se bazeaza pe contributia fiecarui enorias in parte. Printre romani sint si budisti, si scientologi, si atei sau liber-cugetatori.
De ce ar fi ei obligati sa plateasca din taxele si impozitele lor salariile unor clerici care nu-i reprezinta? Deocamdata, prin Constitutie, nu ne-am declarat stat fundamentalist religios (precum Iran sau Arabia Saudita, de exemplu) si nici nu am avut vreun referendum in care populatia sa fi cerut asa ceva…
Si-apoi credinciosii practicanti platesc in mod constant sume importante la biserica. Preotul, pentru salariul primit de la Buget, nu face mare lucru. Nu justifica leafa cu o norma de servicii acordate gratuit populatiei, asa cum fac mai toti functionarii (carora sint asimilati ca salarizare). Chiar si pentru a citi un pomelnic, babele scot din buzunare ultimii banuti din pensiile mizere pentru ca altfel „parintele” nici nu se uita la ele. Nu-i locul aici sa dam un „mercurial” al serviciilor religioase.
Cu totii stim cit costa slujbele de botez, cununie sau inmormintare. De asemenea, stim ca aproape toate aceste sume sint nefiscalizate. N-am vazut vreo casa de marcat pe linga altar sau in pronaos. Nu se dau chitante sau facturi pentru serviciile prestate si – in consecinta – nu se platesc impozite. Astfel, Bugetul din care se platesc lefurile preotilor este pagubit chiar de acestia. N-am auzit de vreun control al Fiscului sau de vreun dosar la DNA…
Chestiunea aceasta cu banii pentru religie nu este singura discriminare legiferata de statul roman. De exemplu programul de reabilitare a fatadelor blocurilor este injust. Statul plateste o treime, primaria asijderea, iar locatarul ce a mai ramas. Regula nu se aplica si la proprietarii de case. Daca intr-un sat cineva ar dori sa-si renoveze locuinta si sa o izoleze termic, plateste integral lucrarile.
Constitutional vorbind, n-ar fi vreo diferenta intre proprietarul unui apartament si cel al unei case. In fapt, doar oraseanul are drept de a se infrupta din bugetul public. Aud acum ca si ministrul Mediului a luat-o razna: zice ca Programul „Casa Verde” se aplica doar asociatilor de proprietari de la blocuri, nu si caselor „pe pamint”.
Explicatia mi-a oferit-o un intreprinzator care isi pusese niscaiva sperante in acest program: „La bloc stau mai multi alegatori decit la case!”… Mare adevar! La fel putem concluziona si in cazul cheltuielilor pentru cultele religioase: nu exista mijloc mai bun de manipulare a electoratului decit biserica sau templul…
"Toma Necrediciosul" a zis
Heiii…Probabil ca sintagma ca cel mai bun doctor e popa , functioneaza de minune in Romania ;Pai de ce sa marim salariilr medicilor si cadrelor medicale care si asa fug pe unde pot in strainatate din cauza salariilor prea mici , cind uite, e bine sa marim buzunarele preotilor , ca sa le incapa ceva mai multi bani , ca si asa saracii sint in stare sa te lase cu mortul pe nasalie daca nu i dai cit cere >Institutia bisericii a devenit foarte prospera si multi maninca o piine alba pe linga preot ,de la clopotar la gropar , dascal , consilierii bisericii si multi altii .Cred ca o sa ajungem sa ne ingropam mortii cu credite de la banci ., unde o sa platim m ulti ani rate . Pai de aia apare dizidenta in rindul ortodoxiei si cresrtinii ortodocsi ajung baptisti , penticosali adventisti si cite secte or mai fi .Aia nu au preoti , o inmormintare se face ieftin , la fel si alte rinduieli . A ajuns lacomia preotilor pina acolo ca obliga tinerii insuratei ca dupa cununia religioasa , sa aduca luminarile la biserica chipurile sa fie arse acolo, ca de fapt luminarile se transforma in cadrul parohiei in luminari mai mici vindute pe bani buni la crestini.Cit de departe a juns ritul ortodox cu rinduielile inventate de-a lungul timpului ,de cuvintul Bibliei .Pacat ca preotii speculeaza ce au mai curat crestinii ortodocsi in suflet,credinta , ca la multi acolo le este speranta . As vrea sa stiu citi preoti nu au firme prospere pe linga serviciul din cadrul bisericii .Credinta si mintuirea sufletului nu se cumpara ; ne este oferita de Bunul Dumnezeu prin biserica