Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cea mai importantă sărbătoare a creștinitătății, întâmpinată în toate bisericile ortodoxe din țară, a transformat Bacăul, azi-noapte, într-un oraș al Luminii. Este un timp al bucuriei, al deschiderii inimii creștine spre iertare, pace, înțelegere, întărire și trăire duhovnicească.
Liniștiți, credincioșii băcăuani au pornit spre biserici cu dragoste față de Dumnezeu și au așteptat să primească Lumina Sfântă de la Ierusalim, deși aceasta a ajuns pe Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău cu o întârziere de două ore.
Mai tăcuți sau mai agitați, simpli curioși, copii, părinți sau bunici s-au rugat și au cântat într-un glas „Hristos a înviat”, cu lumânările aprinse. La un moment dat, din cântarea colectivă, s-a auzit un glas de copil, nerăbdător să afle de la tatăl său ce înseamnă „Adevărat a Înviat!”. Atunci, tatăl i-a răspuns pe un ton drăgăstos și domol. „Așa se zice, tati! Doamne-Doamne a venit în lume din dragostea sa nesfârșită pentru oameni. Pentru ei a și murit. Acum, ne bucurăm că a înviat”. Un altul nu găsea răspuns la întrebarea „De ce sunt așa puține stele pe cer?”
Ca în fiecare an, prima parte a slujbei de Înviere a avut loc în afara bisericii, pe platforma statuii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, susținută de preoții de la Catedrala „Înălțarea Domnului”, împreună cu cei de la Biserica „Sfântul Nicolae”.
Catedrala din centrul Bacăului a devenit neîncăpătoare pentru toți credincioșii veniți să cinstească prin rugăciune și liniște sufletească, marea și sfânta sărbătoare a Învierii Domnului. Tradiția spune că lumânarea de la Înviere e bine sa fie adusă acasă, păstrată și aprinsă la necazuri sau greutăți. Astfel, lumânările credincioșilor, participanți activi la rugăciune, au făcut din noapte zi, un semn al bucuriei și speranței, pregătiți să îl primească în sufletele lor pe Hristos. Este o perioadă de înflorire și totodată de înnoire sufletească. Prin cuvântul de folos, preoții i-au binecuvântat pe creștinii băcăuani și i-au îndemnat, în aceste clipe de fericire dumnezeiască, să-i permită Mântuitorului Hristos să lucreze în inimile lor, cu Harul Său. „Am venit să primesc Lumină în suflet pentru a deveni mai bun, pentru a simți bucuria de a fi cât mai aproape de Dumnezeu și a urma căile Lui” – ne-a spus, printre lacrimi, un bătrân.
După ce s-au bucurat în pace și armonie de slujba Învierii, credincioșii ortodocși s-au retras luminați și mulțumiți la casele lor pentru a sărbători alături de familie și prieteni, cu ouă roșii și produse tradiționale pregătite din timp de gospodinele creștine.
Lasă un răspuns