Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a declarat joi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că decizia Chişinăului de a impune vize de intrare pentru cetăţenii români a ‘uluit’ executivul comunitar.
‘Ne uluieşte decizia Republicii Moldova de a impune vize pentru cetăţenii români’, a spus Rehn, în cadrul dezbaterii din plenul PE consacrate situaţiei din Republica Moldova după alegerile din 5 aprilie.
Reprezentantul CE a apreciat că reacţia de până acum a executivului UE a fost una ‘optimistă şi echilibrată’, dar a avertizat că instituţiile europene trebuie să contribuie la găsirea de soluţii care să faciliteze dialogul politic cu regimul de la Chişinău. ‘Trebuie să arătăm că suntem dispuşi să ajutăm Republica Moldova să depăşească această situaţie. Noi salutăm aspiraţiile europene ale acestei ţări’, a spus comisarul european pentru extindere.
În ce priveşte evenimentele violente înregistrate în capitala Moldovei, după scrutinul din 5 aprilie, oficialul CE a menţionat că este foarte important ca persoanele suspectate de comiterea unor acte penale să fie anchetate şi judecate conform legii. ‘Istoria entităţii care este Uniunea Europeană reprezintă o mărturie clară că dialogul şi statul de drept sunt cele care asigură stabilitate’, a spus Olli Rehn.
Din partea Consiliului, reprezentantul preşedinţiei cehe a UE, ministrul muncii Petr Necas, a calificat drept ‘foarte gravă’ şi ‘fragilă’ situaţia din Republica Moldova, arătând că UE asistă la o ‘criză politică’ într-un stat din vecinătatea sa. Reprezentantul preşedinţiei Uniunii a ţinut, totodată, să facă o delimitare între declaraţiile şi acţiunile politice ale preşedintelui Vladimir Voronin şi interesele populaţiei moldovene.
El a insistat pe faptul că Republica Moldova trebuie să fie conştientă că UE doreşte anchetarea celor vinovaţi de încălcarea drepturilor omului. ‘Trebuie să ne asigurăm că R.Moldova poate fi o ţară democratică, în care drepturile omului să fie respectate’, a conchis reprezentantul preşedinţiei cehe a Uniunii.
În numele grupului PPE-DE, vicepreşedintele acestuia, Marian-Jean Marinescu, a solicitat Comisiei Europene să prezinte în Parlamentul European un raport privind utilizarea fondurilor aferente asistenţei pentru Republica Moldova, care pentru perioada 2007 – 2010 este de peste 50 de milioane de euro. Marinescu a accentuat că acuzaţiile autorităţilor moldovene la adresa României legate de o presupusă implicare a ţării noastre în evenimentele de la Chişinău sunt aberante. ‘Conducătorul unui stat se schimbă, dar cetăţenii rămân’, a mai spus eurodeputatul democrat-liberal.
La rândul său, reprezentanta grupului Socialiştilor Europeni, Marianne Mikko, şefa delegaţiei PE pentru cooperare UE-R.Moldova, a menţionat că nu pot fi trecute cu vederea cazurile de încălcare a drepturilor omului în R.Moldova şi nici un subiect din cadrul discuţiilor ce vor fi purtate, la sfârşitul săptămânii, cu autorităţile moldovene ‘nu va fi tabu’.
Liderul ALDE, Graham Watson, a apreciat că ‘optimismul arătat până acum de comisarul Ferrero-Waldner cu privire la situaţia din Moldova nu este la locul său’, iar decizia Chişinăului de declarare persona non-grata a ambasadorului român şi cea de introducere a vizelor pentru cetăţenii români sunt măsuri ‘inacceptabile’. Watson a amintit şi de anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind facilitarea condiţiilor de obţinere cetăţeniei române de către moldoveni, care ‘a sporit tensiunile’.
În intervenţia sa, eurodeputatul Alexandru Nazare (PPE-DE/PD-L) a apreciat că declaraţiile ambivalente din partea Comisiei Europene nu pot contribui la normalizarea situaţiei din Republica Moldova, o ţară în care drepturile omului sunt încălcate flagrant.
Europarlamentarul român Victor Boştinaru (PSE/PSD) a estimat, la rândul său, că recentele evenimente de la Chişinău erau previzbile încă din 2008, în condiţiile în care modificarea legii alegerilor parlamentare şi implicarea opoziţiei în decizii de interes naţional au fost refuzate brutal de puterea comunistă din Republica Moldova. ‘Astfel, chiar UE a primit un refuz brutal şi cred că şi Uniunea Europeană este parţial culpabilă’ pentru această situaţie, a mai spus Boştinaru.AGERPRES
Lasă un răspuns