La fiecare început an, Filiala „Col. Corneliu Chirieș” din Bacău a Asociației Naționale „Cultul Eroilor” ține adunarea generală anuală a membrilor, în care analizează activitatea anului anterior și programul anului în curs. Și în anul 2013 au ieșit în evidență activitățile dedicate cinstirii eroilor băcăuani și ai nemaului românesc. În acest an, adunarea are loc astăzi, 30 aprilie, la Cercul Militar din Bacău, de la ora 11,00.
Și anul trecut au fost organizate acțiuni pentru cinstirea memoriei sublocotentului de artilerie Emil Rebreanu, din armata austro-ungară, la mormântul din comuna Palanca. Sublocotenentul, fratele scriitorului Liviu Rebreanu, a fost executat prin spânzurare pe 14 mai 1917 pentru că, român fiind, a refuzat să lupte împotriva fraților lui. În fiecare an, pe 29 iunie, este omagiat și eroul căpitan de artilerie Ioan Boroș, căzut la datorie la Herța pe 21 iunie, omorât de armata sovietică. de asemenea, a fost cinstită și memoria maiorului Constantin Ene, care este patronul spiritual al Inspectoratului Județean pentru Situații de Ugență Bacău, pe 7 noiembrie.
„Nu trebuie uitate – ne-a spus președintele filialei băcăuane, col. (r) Paul Valerian Timofte – cele două acțiuni din 15 august, de Sf. Maria, când la Cimitirul din Oituz – Poiana Sărată filiala noastră organizează, an de an, din 1997, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local, dar și al bisericilor ortodoxe și romano-catolice și al Garnizoanei Bacău, manifestarea Memoria Oituzului, care a ajuns la a 16-a ediție.” Acțiuni deosebite au avut loc și în Cimitirul eroilor din Oituz. În Poiana Sărată în fiecare an sunt puse coroane de flori la mormântul primului erou căzut în Primul Război Mondial, al sublocotenentului Nicolae Macarie. Pe 17 august, tot an de an, se omagiază, împreună cu Consiliul Local Comănești, la Cimitirul Internațional din cartierul Zăvoi, în cadrul Zilelor orașului Comănești, eroii din Primul Război Mondial. Atunci sunt ridicate pe catarg cele șapte drapele ale națiunilor implicare în acest război, pentru că în cimitir sunt oseminte ale eroilor care au aparținut acestora. Anul trecut, la acest ceremonial a fost prezent și atașatul militar al Austriei la București.
„Filiala noastră – a precizat Paul Valerian Timofte – s-a ocupat și anul trecut de construirea, repararea și întreținerea monumentelor eroilor. A fost vorba de restaurarea a două monumente, unul în Cleja, cu sprijinul primarului din comună, al doilea în satul Băhnășeni (Pârjol). Și anul trecut, primarul Ioan Osoloș, din Oituz, și preotul Ioan Bitir, din Grozești (Oituz) s-u evidențiat în astfel de acțiuni.”
Membrii filialei au avut și în 2013 preocupări pe linie educativă, în cercurile „Cultul eroilor”, din școli. Până acum, filiala are aproape 600 de membri în aceste cercuri, din Bacău, Onești, Moinești și în alte localități.
Pe 27 mai au avut loc, la nivel național, manifestări dedicate eroilor, sub genericul „Să ne cinstim eroiii neamului” și concursul național „Eroii, flăcări vii în sufletele noastre”. În județul Bacău, de aceste manifestări s-a ocupat șefa subfilialei asociației din Comănești, Daniela Manolache. Au colaborat Ministerul Educației Naționale, UNESCO România, Oficul Național pentru Cultul Eroilor, Consiliul județean Bacău, Instituția Prefectului, școli și grădinițe.
Lasă un răspuns