Președinții asociațiilor de propietari din Onești le-au solicitat autorităților locale, județene și adminstratorului SC Apă-Canal sa participe la o dezbatere pe problema apei din municipiu. Din partea Consiliului Județean Bacău au fost desemnaţi vicepreședintele Ionel Floroiu şi Cornelia Gireadă, directorul Direcției Tehnice. De asemenea, au fost prezenți primarul Laurențiu Neghină și Corneliu Fântână, adminstratorul SC Apă-Canal SA Onești.
Directorul Direcției Tehnice din cadrul CJ Bacău a explicat cum se compune preţul apei. Apa este livrată de Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) din stația de tratare Cărăboaia și este vândută către SC Apă-Canal la prețul de 1,86 lei mc fără TVA (2.31 cu TVA), tarif unic în județ, aprobat în anul 2014. Acest tarif este avizat de ANRSC.
Adminstratorul SC Apă-Canal SA Onești a precizat: „Există o creştere a preţului la apă cu 300%. Nouă ne revine 1,45 lei, tot ca în anul 2011, iar noi am făcut investiții din fonduri proprii. CL Onești a aprobat în 2011 prețul apei“.
„Sistemele de distribuție din fiecare unitate teritorială trebuie să se afle în administrarea consiliilor locale – a explicat Cornelia Gireadă. Singurul oraș în care nu se respectă legea este Oneștiul, unde gestionarea aparține unui operator privat. De aceea Oneștiul nu a avut voie să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea și extinderea sistemului de apă și canalizare. CJ Bacău și-a luat răspunderea de a cofinanța unele lucrări care sunt absolut necesare în Onești, pentru că până în anul 2015 trebuie să existe stație de epurare funcțională, care respectă normele europene“.
„Am demarat procese, acestea sunt pe rol, iar problema va fi rezolvată doar printr-o hotărâre judecătorească“ – a precizat primarul Laurenţiu Neghină.
„Următorul pas este să apelăm la Corpul de Control al Guvernului, nu ne putem opri aici – a spus și preşedintele unei asociaţii de proprietari din Oneşti. Consiliul Judeţean ne-a trimis la Compania Regională de Apă Bacău. CRAB-ul se acoperă cu domnul Fântână. În opinia mea, din preţul fixat de CRAB o cotă parte revine SC Apă-Canal SA, iar această societate funcţionează ilegal, fără licenţă, fără aprobare a Consiliului Local“.
Viicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău a explicat poziţia instituţiei pe care o reprezintă: „Este o problemă destul de complicată, oneştenii fiind îndreptăţiţi să pună asemenea întrebări. Este necesar să se rezolve problema juridică. Atât timp cât conducta de apă este în proprietatea acestei societăţi, Consiliul Judeţean nu se poate implica din punct de vedere investiţional în perioada 2014-2020, în aşa fel încât pierderile de apă să se reducă substanţial şi costurile să fie mai mici“.
Adina PELIN
Onesteanu a zis
pierderile sa le plateasca proprietarul asazis privat al conductelor din cei 1,45 lei/mc, si sa ne dea banii incasati in plus inapoi . Si daca este singurul oras cu operator privat, spuneti CINE A SEMNAT PENTRU PRIVATIZARE, de pun pretul la apa cat vor, fara a lua in seama ca orasul este plin de pensionari, someri si salariati cu venituri foarte mici.