Cei trei inculpați cu funcții de conducere în cadrul E.ON Moldova, Bogdan Marius Chițescu, Ciprian Constantin Anisei și Claudiu Popovici, dar și primarul din Sascut, Cristinel Bostan, rămân în arest.
Cătălina CHIFU
Vineri, după trei ore de audieri, Tribunalul Bacău le-a respins acestora contestațiile împotriva măsurii arestului preventiv, dispusă de Judecătoria Bacău marți seara. Inculpații, alături de alți zeci de suspecți, sunt acuzați că ar fi implicați în dosarul de corupție și furt de energie electrică. Surse din cadrul anchetei vorbesc de o afacere extinsă la toate nivelele, de la cei mai mici angajați până la șefi și directori din cadrul E.ON Moldova care ar fi primit sume importante de bani de la oameni de afaceri pentru a le monta contoare măsluite astfel încât să nu fie înregistrat debitul real la energie electrică. Anchetatorii au descoperit trei paliere pe care se lucra. Cu cele mai profitabile afaceri era primul palier care includea șefi și directori de la E.ON și oameni de afaceri. În această categorie ar intra și primarul din Sascut, Cristinel Bostan, acuzat că ar fi intervenit, printr-un intermediar, pe lângă Bogdan Marius Chițescu, șeful Departamentului Investigații al E.ON Moldova, pentru „rezolvarea” unei contestații făcută de firma pe care o controlează, SC Dragoliv din Sascut, după ce s-ar fi descoperit că societatea are un contor “aranjat”, iar E.ON Moldova i-ar fi impus să plătească debitul real. Pe al doilea palier sunt angajații E.ON care cereau și primeau bani de la consumatorii prinși cu nereguli, cărora le propuneau în plus să le monteze contoare care arată un consum scăzut. Alți salariați E.ON, cei de pe al treilea palier, sunt cercetați pentru că ar fi primit bani pentru urgentarea procedurilor de rebranșare. Parchetul Judecătoriei Bacău ne-a trimis, vineri, un comunicat în care se confirmă că în atenția procurorilor sunt mai mulți suspecți, că ancheta este în desfășurare, iar în urmă cu două zile s-a dispus continuarea urmăririi penale față de alți angajați, acuzați de abuz în serviciu, complicitate la furt, modificarea sau blocarea funcționării echipamentelor de măsurare a energiei electrice. Pentru mare parte din salariații cercetați nu s-a făcut propunere de arestare preventivă. (Cătălina CHIFU)
vb a zis
Consider ca pedeapsa este mult prea grea pentru fapta comisa, pana la urma au furat, se pot recupera debitele, dar nu au lovit, nu au facut fapte mai grave. Si nu cred ca este vorba de milioane de euro.
Daniel a zis
Daca stam sa ne gandim ca pierderile sunt suportate de toti cetatenii, cred ca discutam de multe milioane de euro. De ce sa nu fie prea grea? Furtul este o fapta destul de grava, mai ales pentru Cristian Bostan. Halal exemplu!
Romeo a zis
Mi se pare suspect sa-i tii 29 de zile dupa gratii,sugerand clar ca sunt vinovati de lucruri grave pentru ca dupa terminarea acestei perioade,sa se ajunga brusc la concluzia ca nu merita sa stea acolo fiindca nu au facut nimic rau!
Nu trebuie sa bati sau sa omori pe cineva ca sa ajungi dupa gratii.Si furtul nesimtit din banul public este o infractiune serioasa!