Executarea de lucrari de întretinere si reparatii curente in cladiri si in spatii de locuit facute dupa ureche sau dupa „trend” poate afecta serios structura de rezistenta a acestora in caz de cutremur si alunecari de teren. Din acest motiv, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau ne sfatuieste sa consultam un expert atunci cind intentionam modificarea unei cladiri sau a spatiului in care locuim, care implica lucrari de demolare totala sau partiala a unor pereti. „Se interzice cu desavirsire largirea unor camere, mutarea peretilor, supraetajarea, separea de pivnite sau garaje, fara a avea un
proiect întocmit de un specialist atestat pentru astfel de lucrari si fara detinerea tuturor autorizatiilor necesare. Altfel, se pot declansa, cu
sau fara seisme, procese de degradare rapida care pot periclita viata”, a spus purtatorul de cuvint al ISU Bacau, slt. Andrei Grecu. De asemenea, lucrarile de consolidare, refacere si reparatii atit la cladire, cit si la instalatiile aferente cladirii, de apa, gaze, încalzire, electricitate, canalizare sa se faca numai pe baza raportului de expertiza si a proiectelor autorizate.
Asociatiile de proprietari ar trebui sa urmareasca firmele cu sedii in apartamentele de bloc
Asociatiile de proprietari au obligatia sa cunoasca modul in care firmele cu sedii in apartamente de bloc respecta masurile de protectie antiseismica, precum si pe cele de prevenire a unor incendii, explozii, deversari de materiale combustibile, toxice si chimice. „În aceste spatii se interzice depozitarea de materiale pe plansee, peste sarcina pentru care au fost proiectate. Daca firma este în locuinta personala cu unul-doua niveluri, se vor aplica toate masurile de protectie pentru a nu afecta cladirile învecinate în cazul producerii unui cutremur, alunecare de teren, prin declansarea de explozii, incendii si altele”, a mai spus slt. Grecu.
In cladirile de locuit, amplasarea si fixarea obiectelor grele se va face dupa consultarea unui specialist. Se recomanda ca antenele satelit sa fie fixate de elementele structurale ale cladirii, pentru a se putea evita caderea lor si producerea de accidente in caz de cutremur.
Verificati-va tavanele, podurile, balcoanele si terasele
Pentru a avea o locuinta sigura, lucrurile pe care trebuie sa le respectam si pe care trebuie sa le facem nu se incheie aici. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau ne mai sugereaza verificarea periodica a tavanelor, podurilor, acoperisurilor, balcoanelor, corniselor, calcanelor, cosurilor, teraselor si învelitorilor de bloc sau casa, astfel ca, în cazul unui cutremur, sa se evite caderea caramizilor, placajelor, tencuielilor, ornamentelor, tiglelor, olanelor, jardinierelor, în zona intrarilor, aleilor înconjuratoare, strazilor sau la vecini. Se va proceda similar la elementele ce ar putea sa cada dinspre cladirea învecinata, inclusiv pentru îmbinarea cu blocul alaturat sau gardurile de zid ale vecinilor. De asemenea, se recomanda consultarea unui expert autorizat la cumpararea sau închirierea unei locuinte sau sediu de firma, asupra evaluarii rezistentei antiseismice conform normativelor tehnice în vigoare, pentru evitarea expunerii la un potential risc.
MF a zis
Este un sediu de firma in apartamentul de alaturi. Blocul meu cred ca este ca un svaiter cine stie cat va mai rezista!?! Cine indrazneste sa le zica ceva celor de la firma? Au asa un tupeu ! Nu au nici o treaba cu asociatia, ca ei sunt undeva deasupra legii.
Bine ar fi sa se dea o lege care sa ceara asociatiei de proprietari sa controleze fiecare apartament din bloc ( evident, in prezenta proprietarului ) si in caz de demolari care pot duce la catastrofe ar trebui reconstituite structurile de rezistenta demolate si amendati cei care pun in primejdie viata celor din jur.