Majoritatea oamenilor au primit preaviz pentru concediere. Combinatul s-ar putea închide. Patronii nu mai au cu ce finanța întreprinderile InterAgro.
Circa o sută dintre salariații societății Amurco, din Bacău, au refuzat, ieri dimineață, 14 mai, să mai intre în combinat. Ei s-au oprit la poarta întreprinderii și au cerut să stea de vorbă cu liderul sindicatului, dar și cu directorul combinatului, pentru a li se explica de ce nu li se dau salariile promise, restante de trei luni (chiar patru luni, după cum spun unii salariați) și ce soartă va avea Amurco în condițiile în care oamenii sunt concediați, iar majoritatea combinatelor de același fel din Grupul InterAgro se vor închide. Conducerea InterAgro a promis plata salariilor încă de marți, 13 mai, dar ziua s-a dovedit cu ghinion.
Ghinionul a fost invocat și de cei de la InterAgro, care au justificat întârzierea suplimentară la plata salariilor promise datorită neîncasărilor dintr-un contract de export. „A fost pentru prima oară – a explicat directorul general al Amurco, Laurențiu Hotea – când un astfel de contract a fost reziliat pentru neplata sumelor cuvenite. Conducerea InterAgro miza pe acei bani pentru a mai stinge din datoriile către salariați”.
Aproape toate combinatele InterAgro se închid
Situația de la Amurco Bacău este trasă ca la indigo și în alte întreprinderi din Grupul InterAgro, unde salariații fac, de asemenea, acțiuni de protest, fiecare în felul lor. Toate aceste întreprinderi sunt amenințate cu închiderea, iar salariații lor se văd deja pe drumuri. Proprietarul InterAgro, omul de afaceri Ioan Niculae, se află, în aceste zile, pe la porțile din străinătate ale unor parteneri, tocmai pentru a mai căuta ceva contracte și soluții de redresare a situației. Scumpirea gazului metan, a energieie în general, alte probleme de macrostructură economică din țara noastră, l-au forțat să tragă heblul – cum se spune – în propriile combinate de îngrășăminte chimice, destul de energofage.
Debusolare printre salariați
Salariații acestor întreprinderi sunt absolut debusolați. Sindicatul de la Amurco – de exemplu – inițiază acum un proces în instanța de judecată pentru recuperarea drepturilor salariale. Cererea pentru deschiderea procesului abia acum dacă ajunge la tribunal. De aici, mai e cale lungă până la hotărârea instanței. Pe de altă parte, salariații cer sindicatului să apeleze la sprijinul federației sindicale din care face parte pentru acțiuni de protest mai ample, mai grele. Ei au propus să meargă să protesteze chiar în fața sediului InterAgro din București. Alții au venit cu ideea de a ieși în stradă, de a bloca un drum important sau chiar de face greva foamei „in corpore”. Liderul sindicatului, Gheorghe David, le-a explicat în ce stadiu sunt demersurile pe toate planurile și a reamintit că toate acțiunile trebuie să fie autorizate. „Nu ne putem hazarda – a precizat liderul sindical. Am fi luați din stradă, de jandarmi, în cinci minute”.
Salariile vor fi plătite – spun administratorii
Tot ieri dimineață, administratorii de la InterAgro au dat din nou asigurări salariaților că lefurile vor fi plătite integral, chiar dacă se va întâmpla să se facă în tranșe mai mici, în toate întreprinderile din grup. „Este o situație complicată, practic un blocaj economic – a explicat Laurențiu Hotea. Se fac toate eforturile din partea patronatului, să se găsescă niște căi de a rezista. O primă acțiune va fi o disponibilizare de personal, destul de importantă, la Bacău, urmată de un program de reorganizare și de repunere în funcțiune a instalațiilor, dar totul depinde de evoluția pieței. Să nu uităm că ne îndreptăm spre vară, când îngrășămintele chimice nu prea sunt căutate în România. Dacă nici piața externă nu permite un preț convenabil, nu poți vinde în pierdere. Oamenii au perfectă dreptate, nu și-au primit salariile.” Dintre cei circa 420 de salariați, numai 127 vor mai rămâne în combinatul din Bacău, pentru securitatea instalațiilor. Ceilalți au fost sau vor fi concediați. Cât despre salariile restante, promisiunile, pe baza încasărilor din contractele de procesare, arată că acestea vor fi plătite integral pentru perioada de până la 1 mai. După 1 mai numai pentru cei care mai rămân în combinat.
Laurențiu Hotea a mai vorbit și despre speranța de repornire a instalațiilor. „Dacă pe piața externă s-ar duce prețul la peste 340 de dolari pe tonă, la uree, s-ar putea să fim viabili. Fabricile noastre sunt pregătite”.
Un grup de salariați au blocat E85
dacă directorul de la Amurco s-a despărțit oarecum amiabil de salariați, câțiva dintre ei au pus, ceva mai târziu, în aplicare un plan la care se gândeau mai demult și pentru care chiar și-au îndemnat să participe și alți colegi ai lor. „Să blocă drumurile naționale, sa acționăm n forță, altfel nimeni nu mai ia în seamă” – spuneau ei. Și, așa au și făcut. De capul lor, au ajuns la intersecția străzilor Condorilor cu republicii, în zona Aerostar, și au traversat non-stop pe trecerea de pietoni, blocând astfel, practic, drumul național E85. „S-a înt-mat în jurul orei 12,00 – ne-a declarat mr. Marius Țăranu, ofițer cu relațiile publice la Gruparea Județeană Mobilă de jandarmi Bacău. Erau circa 40 de persoane. Dar, a fost trimis în zonă un ofițer specialist negociator, care a explicat oamenilor că încalcă drepturile altor cetățeni prin ceea ce fac. Astfel, au înțeles, nu au fost incidente și nu au fost aplicate sancțiuni.” Totul a durat numai vreo 20 de minute.
Lasă un răspuns