În ajunul Sfinților Împărați, la biserica de pe strada Mihai Eminescu va fi slujbă arhierească. PS Episcop Ioachim Băcăuanul va sluji în mijlocul comunității din acest cartier al orașului, unde se află singura biserică a Sfinților Împărați Constantin și Elena din municipiul Bacău. La 1842 boierul Enache Crupenski făcu biserica Sfinții Împărați. El dădea bani și boiernașul Antohi Bârzu, un bun prieten și bun creștin, a priveghiat zidirea de la început și până la sfârșit. Oamenii văzând pe Antohi Bârzu în fiecare zi între lucrători și plătind, credeau că el face biserica, și de aceea chiar și până azi unii zic «biserica Bârzului». Boierul Crupenski înzestră biserica și cu o mică moșioară de la Brătila”, însemna, în cartea dedicată Bacăului, Costache Radu. Dacă despre moșia de la Bratila nu se mai știe nimic, băcăuanii știu că 21 mai înseamnă o mare bucurie pentru biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
După cum se cunoaște, lăcașul de cult din Bacău a fost zidit între anii premergători revoluției pașoptiste, respectiv între 1842 -1845, iar ctitorii sfântului lăcaș sunt boierii Enachi Krupenski și Anton Bârzu. În urma executării unor lucrări de pictură în anul 1923, după desenele realizate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura mănăstirii Curtea de Argeș, biserica „Sfinții Împărați” a devenit cea mai frumoasă biserică din Bacău.
În casele din curtea bisericii a fost multă vreme o școală, înființată în 1846, în care se pregăteau candidații pentru primirea în Seminarul Socola. Chiar dacă timpul a trecut, sfântul lăcaș, al cărui paroh este preotul Ioan Chiribău, se prezintă credincioșilor ca o adevărată carte de vizită a urbei. O casă de prăznuire nouă, pictată în stil neobizantin, un agheazmatar și un lumânăr, toate construite cu fondurile credincioșilor din zonă și, în ultimii ani, cu susținerea Primăriei Bacău.
Lasă un răspuns