În fiecare an, în luna mai sunt marcate, în întreaga lume, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale (HTA) și Ziua Europeană de Luptă împotriva Obezității, prin campanii de informare-comunicare. În Bacău, ele țintesc conștientizarea riscurilor HTA și ale obezității, în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, creării unui echilibru între o alimentație sănătoasă și activitatea fizică constantă. Anul trecut, în județul Bacău, în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău figurau 68.320 de pacienți cu boli hipertensive și alți 41.076 afectați de cardiopatie ischemică.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva HTA se desfășoară sub sloganul „Fii responsabil pentru sănătatea ta – măsoară-ți tensiunea!” și îi îndeamnă pe băcăuani la un control regulat al tensiunii. „Odată cunoscute valorile tensiunii arteriale, se pot lua măsuri terapeutice din timp și astfel pot fi prevenite accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiovasculare și renale” – a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău. Specialiștii de la DSP Bacău promovează, ca o investiție pe termen lung, activitatea fizică regulată pentru o inimă sănătoasă, care îmbunătățește valorile tensiunii arteriale, reduce stresul și, în plus, aduce și o stare de bine atât fizică, cât și psihică.
Ziua Europeană de Luptă împotriva Obezității, vizează – prin mesajul „Puternici pentru viață” – prevenirea apariției obezității în rândul tinerei generații. „Urmărirea și supravegherea continue sunt necesare pentru a preveni creșterea ulterioară în greutate, monitorizarea riscului de îmbolnăvire și tratarea predispozițiilor asociate precum diabetul zaharat de tip doi, afecțiunile cardiovasculare și unele forme de cancer” – a precizat Anda Dumitrescu. Campaniile se desfășoară pe tot parcursul anului, prin compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății, în care se distribuie materiale informative cu privire la temele specifice în farmacii, prin cabinetele medicilor de familie, mediatorii sanitari și asistenții medicali comunitari sau la târgurile expoziționale. De asemenea, au loc întâlniri interactive ale specialiștilor cu tinerii și controale pentru verificarea tensiunii arteriale, a glicemiei, procentului de grăsime, dar și consiliere în sănătate. „Aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor și tinerilor – a conchis purtătorul de cuvânt al DSP Bacău. Prin aceste acțiuni, ne dorim să creștem gradul de conștientizare a populației asupra factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare și să determinăm treptat o schimbare în atitudinea oamenilor pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, făcând fiecare dintre noi pași concreți pentru adoptarea unui program personal de promovare a acestui stil”.
Lasă un răspuns