„Grădina Eroilor” – așa cum numesc locuitorii din comuna Măgirești coasta de deal pe care a fost ridicată biserica ortodoxă, dar și Monumentul închinat eroilor comunei căzuți în războaiele de apărare a granițelor patriei și de reîntregire a neamului, operă a sculptorului Gheorghe Rădulescu-Gir – a fost în sărbătoare, săptămâna trecută, chiar în ziua în care am prăznuit Înălțarea Domnului.
Aceasta este ziua în care îi cinstim și pe Eroii Neamului, iar locuitorii comunei Măgirești nu au putut fi mai prejos în a marca cum se cuvinte această sărbătoare. Astfel, subfiliala de aici a Filialei Bacău „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor a organizat o ceremonie de omagiere a eroilor, la care au fost invitați secretarul Filialei Bacău a Asociației Cultul Eroilor, col. (r) George Gheorghiu, veterani de război, reprezentanți ai autorităților locale – primarul Ionică Câdă, viceprimarul Costel Ciobanu, preotul paroh Sorin Mariș, directorul școlii gimnaziale din comună, Nicolae Chiru, și ziariști.
Exact la ora 12,00, clopotele bisericii au bătut timp de cinci minute pentru a vesti sărbătoarea care avea să înceapă, după care un numeros grup de elevi au purtat pe brațe un imens drapel al României, pe care l-au așezat pe scările care urcă la Monumentul Eroilor. Imnul României și Imnul Eroilor au deschis festivitatea, iar din partea autorităților, a filialei și subfilialei Cultul Eroilor au fost depuse, la monument, frumoase coroane de flori. Secretarul Filialei Cultul Eroilor a primit onorul din partea președinteleui subfilialei Măgirești, profesorul Constantin Dospinescu, iar un tedeum a ridicat spre cer ruga pentru odihna veșnică a eroilor. Toți cei prezenți au păstrat, apoi, un moment de reculegere în cinstea tuturor eroilor neamului românesc.
„Evenimentele mari se întâmplă și vremea se închide asupra lor – a spus, citândul pe marele istoric Nicolae Iorga, col. (r) George Gheorghiu. Dar, datoria noastră este să nu le uităm. Ca un drumeț obosit, ne oprim pașii și, uitându-ne la drumul parcurs și la cel care se întinde înaintea noastră, ne împrospătăm puterile. Astfel de zile sunt prilej de reculegere solemnă, de bucurie demnă, de recunoștință și de speranță. Evenimentul de astăzi ne amintește și de cel care va avea loc pe 12 septembrie, când se vor împlini 95 de ani de la înființarea Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria. Tot în septembrie, Filiala Bacău împlinește 23 de ani. Și subfiliala Măgirești se remarcă prin activitatea ei, iar aici aveți cadre didactice valoroase, care trebuie să continue activitatea în cercurile Cultul Eroilor, prin care să cinstiți memoria acestor eroi. Îngrijirea monumentelor, a locurilor istorice este o datorie de onoare. Acestea sunt monumentele vii ale neamului.” La eveniment a făcut referire și preotul Sorin Mariș, apreciind căldura cu care col. George Gheorghiu a vorbit asistenței. „Domnul colonel – a spus preotul – este o pildă vie de dragoste față de eroii noștri. Prin asemenea, pilde, care vin și de la veterani, vedem că eroismul nu este doar literatură, nu este romantism, ci o atitudine jertfelnică, o dăruire totală, luată din modelul jertfelnic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Cei de astăzi suntem chemați «să presărăm pe-a lor morminte ale laurilor flori, pentru a le fi mai dulce somnul fericiților eroi». Dar mărturisim și că «eroi au fost, eroi sunt încă și vor fi cât neamul românesc».”
Colonelului în retragere Georghe Gheorghiu i-a fost oferită Diploma de onoare pentru contribuția deosebită la promovarea spiritului de dragoste față de neam și patrie, pentru omagierea zilei Eroilor Neamului. Diplome similare au primit și reprezentanții autorităților locale, veteranul de război Ioan Lazăr, fiu al satului, dar și alte personalități ale comunei. În final, elevi ai Școlii gimnaziale au susținut un scurt moment artistic, intitulat „Lacrimă la Crucea Ta”, iar echipa de fotbal a școlii s-a întrecut, într-un disputat meci, cu echipa școlii din Zemeș.
Lasă un răspuns