Combinatul vâlcean era dorit și de proprietarul Chimcomplex, care încă nu și-a mai declinat intenția.
Consorțiul chinez format din companiile Baota Petrochemical și Junlun Petroleum ar urma să depună, vineri, 6 iunie, o ofertă angajantă pentru preluarea combinatului chimic vâlcean Oltchim – a declarat, pentru Agerpres, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev. Combinatul este dorit și de omul de afaceri Ștefan Vuza, cel care controlează societatea Chimcomplex Borzești, dar care până acum nu a venit cu o ofertă angajantă similară. Liderul sindical de la Oltchim mai spunea că o delegație formată din administratorii judiciari, administratorul special și directorul adjunct ai combinatului din Râmnicu Vâlcea a plecat, duminică, în China pentru a semna un contract de finanțare în valoare de 15 milioane de euro, bani pe care partea chineză îi oferă pentru mărirea capacității de producție și pentru a deschide noi secții în combinat. „Am înțeles că, miercuri, 4 iunie, și domnul ministru Niță va fi prezent în China, iar vineri, pe 6 iunie, am avea și o ofertă angajantă din partea concernului chinez pentru preluarea combinatului” – a declarat Corneliu Cernev.
Ofertele angajante depuse până pe 6 iunie vor fi deschise și evaluate pe 10 iunie.
Termenul pentru depunerea de oferte pentru pachetul de acțiuni scos la vânzare la Oltchim de acționarul majoritar, statul român, a fost prelungit cu circa 65 de zile, de la sfârșitul lunii martie, deși inițial au fost anunțate 45 de zile. Prelungirea a fost solicitată de principalul concurent la această tranzacționare, consorțiul de firme Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum, cererea fiind astfel soluționată de Adunarea Creditorilor Oltchim, societatea fiind în insolvență. Motivația a fost că statul trebuie să achiziționeze rafinăria Arpechim de la Petrom – a declarat, atunci, Constantin Niță, ministrul Economiei. Rafinăria deține instalația de piroliză, care poate furniza combinatului materie primă și este singura din țară de acest fel. Ministrul a mai declarat că procesul de privatizare trebuie să continue cu mai multă determinare, fiind necesară o intensificare a eforturilor pentru găsirea soluțiilor de finanțare a societății.
Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea este fratele mai mare al celui din Borzești. Dacă le-ar prelua pe amândouă, Ștefan Vuza ar vrea să înființeze Compania Națională de Chimie, un proiect revoluționar pentru industria chimică românească, aflată de multă vreme în mare dificultate.
Lasă un răspuns