Dr.Ing.Florin Acatrinei
Camera Agricolă Județenă Bacău
În pomicultură cele mai importante lucrări pentru a produce fructe sunt tăierile și tratamentele fitosanitare. Suntem la momentul când tratamentele fitosanitare sunt decizionale pentru soarta producției. Vremea încă umedă și răcoroasă crează condiții favorabile atacului bolilor. Dar important este în această perioadă să nu scăpăm de sub control nici atacul insectelor. Temperaturile mai scăzute au determinat o derulare mai lentă a ciclului biologic la unele specii de insecte, o reducere a capacității lor de împerechere și depunere a pontei, dar atacul nu poate fi exclus. Suntem încă în perioada în care musca cireșelor își depune ouăle. Dacă am efectuat primul tratament pentru combaterea acestei insecte, acum trebuie să-l efectuăm și pe al doilea, pentru a nu avea cireșe și vișine cu viermi. Soiurile timpurii care sunt coapte la această dată scapă de atacul acestei muște. Soiurile cu coacere medie și târzie trebuie să primească două – trei tratamente pe sezon, până în faza de pârgă, pentru a nu face viermi.
Musca cireșelor, denumită în latină „Rhagoletis cerasi”, este o muscă de dimensiuni mici (lungimea de 3 – 4,5 mm la mascul și 4 – 5,5 mm la femelă) cu corpul de culoare brun închis spre negru, apare în partea a doua a lunii mai din pupele care au rezistat peste iarnă în sol. Apariția este eșalonată pe o perioadă de 14 – 28 zile. Sunt active în zilele călduroase, se hrănesc cu secrețiile dulci de pe frunze. În două – trei zile de la apariție se împerechează și în 7-15 zile depun ouă pe fructe verzi sau în diferite grade de coacere, introducându-le în fruct printr-o incizie la adâncimea de 0,7 – 1,5 mm. O muscă depune timp de 15 – 30 zile un număr de 50 – 100 de ouă, de obicei câte unul în fruct. Din ou după o perioadă de incubare de 6 – 16 zile eclozează larvele. Eclozarea larvelor trebuie să coincidă cu fenofaza de pârgă a fructelor. Dacă fructele sunt verzi larvele mor. Larvele, după 10 – 12 zile de hrănire în fruct, ajung la completa dezvoltare și se retrag în sol unde se transformă în pupe. Trebuie ținut cont că ouăle fiind depuse în adâncimea pulpei fructului, larvele care eclozează se află deja în interiorul fructului și vor fi greu combătute de insecticide, ca urmare tratamentele trebuie sa prindă muștele aflate în procesul de hrănire cu secrețiile dulci de pe frunze și înainte de a depune ouăle.
Acest de-al doilea tratament va prinde al doilea val de muște care au ieșit din sol, au devenit active și sunt gata de a depune ouă, deoarece așa cum precizam anterior ieșirea lor din sol se eșalonează pe o perioadă lungă (14 – 28 zile). Tratamentul se face până în perioada de pârgă a fructelor și cu insecticide mai puțin toxice, cu remanență scurtă pe fruct, au timp de pauză până la recoltare șapte zile.
Insecticidele omologate care pot fi folosite la acest tratament sunt: Decis Mega 50 EW-0,015% ; Fastac 10 EC-0,015 % ; Karate Zeon-0,015; Vantex 0,07%. La soiurile cu coacere târzie dacă este nevoie se aplică și al treilea tratament. Cu timp de pauză de cel puțin 14 zile de la tratament sunt omologate pentru combaterea acestei insecte și insecticidele: Calypso 480 SC – 0,02%, Laser 240 EC – 0,06%, Novadim Progress – 0,075%, Eforia 45-0,15%. Și alte insecticide au acțiune de combatere asupra acestei insecte, dar din anumite motive de procedură, producătorii de pesticide nu le-au omologat pentru combaterea acestui dăunător
Tot în această săptămână trebuie efectuat un ultim tratament pentru combaterea viermelui mărului (Cydia pomonella), generația I. Fluturii generației I apar în zona Bacău, în decadele 1 și 2 a lunii mai. Fluturii zboară, de regulă, seara, la temperaturi de peste 15 grade Celsius. După împerechere, în medie după trei – patru zile, depun ouăle, de regulă pe suprafața frunzelor (70/80%), pe lăstari și pe fructe (doar 4 – 8% din numărul lor). O femelă depune 30 – 120 de ouă. Depunerea se eșalonează pe o perioadă lungă de peste o lună. În 10 – 15 zile eclozează larvele, care se deplasează în căutarea fructelor. Se fixează pe fruct, de pe care rod o suprafațe de cca. 1 mm și apoi fac o galerie prin care pătrund spre interiorul fructelor. O larvă, de generația I, atacă două, trei fructe. Acest atac determină căderea fructelor abia formate. La completa dezvoltare (în 18 – 30 de zile) larva părăsește fructul își găsește adăpost și se transformă în cocon. În 15 – 30 zile apar fluturii generației următoare. În zona Bacău, generația a II-a apare spre sfârșitul lunii iulie.
Insecticidele și dozele omologate pentru combaterea viermelui mărului sunt: Affirm – 0,25%, Avaunt – 0,02%, Calypso 480SC – 0,02%, Coragen – 0,01%, Decis 25 WG – 0,003%, Decis Mega 50 EW – 0,0125%, Fastac 10EC – 0,015%, Faster 10 CE – 0,025%, Kaiso Sorbie 5EG – 0,015%, Karate Zeon – 0,015%, Lamdex 5EC – 0,015%, Laser 240EC – 0,06%, Novadim Progress – 0,075%, Proteus OD110 – 0,05%, Pyrinex Quick – 0,1%, Reldan 22EC – 0,15%,Runner 2F – 0,04%, Sumi Alpha 5EC – 0,02%, Vantex 60CS – 0,008%, Voliam Targo – 0,075%. Larvele trebuie să găsească insecticidul pe fructe înainte de a pătrunde în interiorul lor. Produsul Insegar 25WG – 0,04% are acțiune de distrugere a capacității de eclozare a ouălelor.
Nu se vor aplica tratamentele la temperaturi peste 25 grade Celsius, se va asigura să nu existe riscul de a ploua în următoarele 5 – 6 ore după aplicare, iar pulverizarea soluției să se facă fin, să acopere cu particule ambele fețe ale frunzelor și fructelor și în tot volumul coroanei. Cei care au realizat tăierile corecte, cu coroane joase pot avea acum ușurință în efectuarea tratamentelor.
Lasă un răspuns