In articolul „Eleonora Cercavschi: «Imi este rusine de manualele de istorie intergrata»” inserat in „Jurnalul de Chisinau” din 22 aprilie 2008 este descrisa inca o marturie a tragediei traite de romanismul din Republica Moldova: „In ultimii sase ani, 171 de copii si 23 de profesori din Grigoriopol se deplaseaza zilnic, in trei autocare, 17 kilometri pina la Dorotcaia. Acolo impart sediul scolii cu copiii si profesorii din localitate. Asta pentru ca autoritatile separatiste de la Tiraspol nu le permit sa invete limba romana in orasul lor”.
Pentru cei care nu cunosc harta Republicii Moldova, Grigoriopol se gaseste pe malul estic al Nistrului, pe teritoriul asa-numitei Republici Moldovene Nistrene. In amonte, intre orasele Dubasari si Grigoriopol, Nistrul face spre vest o meandra in ac de par, lata de circa cinci kilometri si lunga de 20 kilometri, care in punctul sau extrem, la Vadul lui Voda, se apropie la numai la 18 kilometri de Chisinau. Din motive strategice, tot teritoriul cuprins de aceasta meandra, in care se gaseste si satul Dorotcaia, desi este la est de Nistru, nu este in administratia asa-numitei Republici Moldovenesti Nistrene, situatie mostenita in urma acordului de incetare a focului – negociat de presedintii Snegur si Eltin – din 22 iunie 1992.
Liceul Teoretic „Stefan cel Mare” este inregistrat la Grigoriopol, dar, deoarece autoritatile transnistrene permit numai invatamint in limba rusa, sediul lui se afla intr-o cladire din Dorotcaia, cladire in care functioneaza doua licee, unul dimineata pentru dorotcaieni, iar celalalt dupa-amiaza, pentru grigoriopoleni.
Intrebata fiind, cite manuale de istorie integrata publicate la Chisinau, la indemnul conducerii comuniste voroniniste, au trecut pragul liceului, directoarea Eleonora Cercavschi a raspuns: „Îmi este rusine de manualele de istorie integrata. Cred ca este inutil sa comentez”.
Intr-adevar, la mizeria care se face romanismului de catre autoritatile comuniste voroniniste din Chisinau, in general, si comuniste smirnoviste din Tiraspol, in special, comentariile sint de prisos.
Doru CIUCESCU
Lasă un răspuns