• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Actualitate / Reguli noi pentru serviciile medicale, de luna aceasta

Reguli noi pentru serviciile medicale, de luna aceasta

Ziarul de Bacau 5 iunie 2014 Lasă un comentariu

LikeShare

Potrivit pachetului de servicii medicale de bază, 300 de diagnostice nu vor mai fi tratate în spital, ci în policlinici. Persoanele în vârstă de până la 39 de ani trebuie să facă o vizită la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, iar cele peste 40 de ani vor merge la medicul de familie anual. Casa de Asigurări de Sănătate decontează 24 de proceduri medicale stomatologice.

TS4.Act.medic04
TS4.Act.medic04-1

Ser­viciile medicale în sistemul public se acordă, din această săptămână, după reguli noi, incluse în pa­chetele de servicii medicale, de bază și minimal, și con­form Con­trac­tului-cadru care re­gle­mentează con­di­țiile acordării asis­tenței medicale în cadrul sis­te­mu­lui de asigurări so­ciale de sănătate pen­tru 2014 – 2015. Sistemul de sănătate încearcă să evite astfel blocajele prin noul pachet de bază care trebuie să aducă economii, dar mai ales eficiență și transparență. Potrivit pachetului de servicii medicale de bază, 300 de diagnostice nu vor mai fi tratate în spital, ci în policlinici.
Persoanele în vârstă de până la 39 de ani trebuie să facă o vizită la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, iar cele peste 40 de ani vor merge la medicul de familie anual. În noul Contract-cadru este reglementată utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, a facturii electronice și a dosarului electronic de sănătate al pacientului, evident, de la data implementării lor.

Servicii fără plată

De asemenea, contractul introduce obligația furnizorilor de a nu încasa sume de la pacienți pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii. În ceea ce privește asistența medicală primară, atât în pachetul minimal, cât și în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus și testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B și C, în plus față de testarea HIV.
În pachetul de bază au fost introduse și consultații de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major precum diabetul zaharat tip 2, astmul bronșic sau boala cronică de rinichi. În acelasi timp, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie și fitoterapie – iar aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private.

Asistență medicală stomatologică în policlinici

Noul Contract-cadru prevede și noi măsuri la asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicină dentară – au fost redefinite atât pachetul minimal, cât și pachetul de bază – în acesta din urmă se regăsesc consultații, servicii profilactice, precum si serviciile de medicină dentară de urgență. Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecțiunile acute. Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultații, servicii profilactice, tratamente pro­tetice și ortodontice precum și alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgență. Teoretic, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate ar trebui să deconteze 24 de proceduri medicale stomatologice, de la consultație, la extracții dentare sau plombe și proteze dentare. Însă sumele sunt mici și abia ajung pentru cei din categoriile speciale (copii, persoane cu handicapt etc) care au dreptul la gratuitate. Ceilalți vor suporta 40% din costuri. și în pachetul mini­mal, pentru neasigurați, se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgență. Acest pachet va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Medicii de familie vor avea un cuvânt greu de spus

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază prevede vizite pe­riodice la medicul de familie. Medicii de familie vor consulta pacienții pentru a evalua riscul de boli grave. „Eva­luarea complexă a riscului indivi­dual în funcție de vârstă/sex se reali­zează prin consultație și investigații specifice consemnate în riscogramă, adulților cu vârsta între între 18 și 39 ani”, se arată în normele Contrac­tului-cadru. Ris­co­grama va cuprinde: evaluarea stilului de viață, calcularea riscului cardio­vascular (RCV) și a celui oncologic, dar și cel privind sănă­tatea mintală, aici fiind luat în calcul consumul de alcool, riscul de depresie. De asemenea, va fi evaluat riscul legat de sănătatea repro­ducerii. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultații de moni­torizare activă, prin plan de manage­ment integrat, pentru boli cardio­vas­culare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respi­ra­torie obstructivă și boala cronică de rinichi.

Pacienții cu boli cronice cărora li se eliberează rețete pentru trei luni vor putea ridica din farmacii rețeta lunar. Pachetul de servicii medicale de bază este destinat persoanelor asi­gurate, care plătesc contribuția de să­nătate, iar cel minimal este valabil pen­tru cele neasigurate. Astfel, în pachetul minimal intră doar câteva servicii me­dicale care țin de urgențele medicale, de sarcină, imunizări (vaccinări) și boli cu potențial endemic (contagioase). În schimb, pachetul de bază, față de cel minimal, include mult mai multe servicii și se adresează tuturor celor asigurați în sistemul public de sănătate.

Măsuri pentru copii

Totodată, copiii vor fi supuși unor consul­ta­ții preventive periodice pentru identi­fi­ca­rea tulburărilor de creștere și dezvol­tare și a riscurilor specifice pe grupe de vârstă și sex. Consultațiile vor fi reali­zate la externarea din mater­nitate și la o lună, la domiciliul co­pilului. Apoi, con­sultațiile vor fi re­alizate la două, patru, șase, nouă, 12, 15, 18 și 24 de luni, iar ulterior, până la 18 ani, vor fi făcute anual. Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani și 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutriționale și consiliere pentru o alimentație sănătoasă și com­portament alimentar sănătos al întregii familii, profilaxia rahitismului, eva­lua­rea dentiției și igiena orală, admi­nis­trarea de fluor, evaluare și consiliere pentru activitatea fizică, evaluare și consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoțională, identificarea even­tua­lelor deficiențe ale dezvoltării psi­ho-motorii ale copilului legate de  tul­bu­rarea de spectru autist.
Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani și 11 ani, cuprinde și screening-ul obezității și evaluarea dezvoltării pubertare. Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani și 17 ani cuprinde, pe lângă examinările privind dezvoltarea acestora, consiliere și screening pentru depistarea eventualelor infecții cu transmitere sexuală (ITS), după începerea vieții sexuale, screening-ul depresiei, informarea privind benefi­ciile vaccinării opționale anti-HPV, consiliere privind stilul de viață sănătos, cât și consiliere pentru planificare familială, pentru adolescenții care și-au început viața sexuală.
În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital. În contextul prevenției la nivelul sistemului medical pre­spitalicesc, care ar duce la reducerea numărului de internări, MS precizează că a fost mărită finanțarea pentru asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate, pentru specialitățile clinice și paraclinice. Astfel, a fost revizuită lista investigațiilor medicale paraclinice din pachetul de bază (au fost introduse o serie de investigații noi, precum angiografie, RMN/ segment, testosteron etc).

Mai puține internări

Pentru a reduce numărul de internări, în norme au fost evidențiați factorii de care tre­buie să se țină cont cumulativ în luarea deciziei de inter­nare în regim de spitalizare continuă și au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi. Au fost precizate afecțiunile care pot fi diagnosticate și tratate în regim de spitalizare de zi (de 12 ore): afecțiunile care vor fi prevăzute în norme, afecțiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahi­terapie, litotriție, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amnio­centeză, biopsie de vilozități coriale, ad­ministrarea trata­mentului pentru profilaxia rabiei, afecțiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară apro­barea comisiilor de experți con­stituite la ni­velul CNAS, HIV/ SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.
Pentru completarea finanțării spitalelor, acestea pot contracta servicii de îngrijiri la do­miciliu/ îngrijiri paliative la domiciliu, finanțate din fondul alocat pentru servicii de îngrijiri la domiciliu/ îngrijiri paliative la domiciliu. Spitalele sunt obligate să suporte pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă și în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru re­zol­varea cazurilor respective, inclusiv pentru me­di­camente. Totodată, a fost creată posibilitatea ca medicii de familie și medicii specialiști să poată elibera pentru pacienții internați cu boală cronică confirmată prescripție medicală pentru medicamentele și materialele sanitare ne­cesare. Acum, medicilor care pre­scriu rețete bolnavilor internați li se impută sumele res­pective. De ase­menea, contractul introduce obligația, la nivelul furnizorilor (medici, labo­ra­toare, spitale) de a nu încasa sume de la pa­cienți pentru  serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.

Schimbări și la rețetele compensate

La capitolul dispozitive medicale a fost revizuită lista dispozitivelor medicale acordate în ambulatoriu, astfel: a fost introdus în listă dispo­zitivul necesar pentru copii până la 18 ani cu mucoviscidoză (inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen), a fost introdus în listă dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totală, începând cu anul 2015. Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu și fără contribuție personală pentru sublistele A și B – o prescripție/ mai multe prescripții lunar, cu maximum 7 medicamente (în prezent o sin­gură prescripție). Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schemă tera­peutică stabilă, medicii de specialitate din specialitățile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/ 91/ 92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor și asiguratul bene­­ficiar al pres­crip­ției medicale. Contractul prevede sanc­ționarea pro­ducătorilor de medicamente care nu asigură prezența medicamentelor pe piață conform prevederilor legale. Pentru asigurarea acce­sului asiguraților la medicamente, a fost introdusă prescripția fracționată, atât pentru numărul de medi­camente, cât și pentru cantitățile din fiecare medicament.

LikeShare

Din categoria: Actualitate, Top Story

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • adrian la Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia
  • Rom și cola = Cuba libre la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Gigi Harnicul la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • Aladin la Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia
  • Ana la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău