Cu o jumătate de oră înainte ca Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău să-și deschidă porțile pentru vizitatori, sâmbătă, câteva sute de entuziaști așteptau deja la intrarea în unitate. Cu o punctualitate cazonă, la ora menționată în program porțile s-au deschis și puhoiul de spectatori a fost dirijat către locul stabilit pentru desfășurarea mitingului. În drumul lor spre aerodrom, aceștia s-au oprit pentru o clipă la monumentul din fața clădirii comandamentului care-l întruchipează pe cel al cărui nume cu mândrie îl poartă Baza Aeriană din Bacău. Acolo au putut observa imagini din viața căpitanului aviator Alexandru Șerbănescu.
Ajunși la locul de desfășurare a mitingului, miile de vizitatori, în special copiii, au luat cu asalt standurile și expozițiile statice organizate de jandarmi, pompieri militari, aviatori, parașutiști și artileriști cu tehnica și armamentul din dotare. S-au format cozi de câțiva metri cu cei care au dorit să probeze scaunele de catapultare ale avioanelor MiG-21 LanceR sau IAR-99 Șoim. Mereu cu zâmbetul pe buze, mecanicii de avion prezenți lângă aparatele de zbor au repetat, timp de ore bune, același clișeu istovitor: ia copilul, ridică copilul, așează copilul în carlingă, zâmbește la poză, scoate copilul din carlingă, predă copilul la însoțitor, o activitate care, cu siguranță, a întărit bicepși și a dus la pierderea câtorva kilograme.
Forfota vizitatorilor s-a mai domolit în momentul în care personalul bazei s-a așezat în formație pentru primirea oficialităților. Emoționantă a fost sosirea generalului Ion Dobran care, la cei 95 de ani ai săi, este unicul supraviețuitor al Grupului 9 Vânătoare și care a zburat și a luptat alături de cpt. av. Alexandru Șerbănescu. Onorul gărzii l-a primit general locotenent Ștefan Dănilă, șeful Statului Major General, însoțit de general de brigadă Dan Cavaleru și de comandantul bazei, comandor Valerică Vrăjescu. La ceremonie au participat oficialități locale în frunte cu primarul Bacăului, Romeo Stavarache, foști și actuali comandanți ai unităților militare din Garnizoana Bacău. Un sobor de preoți, în frunte cu PreaSfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele aviatorilor căzuți de-a lungul vremii. Discursurile celor prezenți au avut un caracter evocator și sentimental, cel mai apreciat fiind cel al g-ralului Ion Dobran. „În vara lui 1944 duceam un război ciudat, – a rememorat Ion Dobran – luptam de la ora 10 până la 1 după-amiaza, când bombardierele americane ne atacau țara. Pe cer, la peste 8.000 de metri altitudine, în tunete și rafale de mitralieră, se luptau zeii cu titanii. Iar în data de 18 august 1944 a căzut un titan: căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu”.
Mitingul aerian a fost deschis de saltul cu parașuta a unui fost aviator militar, Eugen Botezatu, care a adus pe calea aerului stindardul unității. Zborurile demonstrative au fost deschise de o formație de 10 avioane ultraușoare în frunte cu M24 Orion Gyro, care au desenat pe cer traiectorii primite cu ovații de publicu. Show-ul aerian băcăuan a beneficiat de comentariile prezentatoarei tv Roxana Ciuhulescu, venită în zbor cu Iacării Acrobați. În tunetul motoarelor cu reacție au decolat trei avioane IAR-99 Șoim aparținând bazei aeriene din Bacău. Acestea au evoluat în formația „mising man salute”, manevră în care capul de formație se desprinde urcând la verticală, dând astfel onorul piloților mutați la escadrila din Cer.
Cu un zgomot puternic, familiar băcăuanilor, și-a început evoluția MiG-21 LanceR-C venit de la Baza 86 Aeriană Fetești, avându-l la manșă pe comandantul bazei, generalul Cătălin Băhneanu. Un obișnuit al mitingurilor aeriene din Bacău, și în acest an el și-a dovedit măiestria controlând supersonicul în evoluții aproape imposibile.
A urmat apoi dansul elicopterelor IAR-330L Puma SOCAT care, într-un balet bine regizat, au fermecat publicul. Cu o decolare de efect și-a făcut semnalată prezența avionul de transport C-27J Spartan de la Baza 90 Aeriană Otopeni, care a dus spre înalt o formație de parașutiști militari de la Batalionul 630 „Smaranda Brăescu” din Bacău. Între timp, colegii lor de la detașamentul de misiuni speciale, în colaborare cu aviatorii băcăuani, au demonstrat un exercițiu de căutare-salvare a unui pilot catapultat în spatele liniilor inamice.
După evoluțiile spectaculoase ale parașutiștilor militari băcăuani, a început evoluția avioanele din cadrul Aeroclubului României. Impresionantă a fost evoluția celor două avioane Extra-300L, care au desenat o inimă pe cerul Bacăului. Într-un final exploziv, la propriu și la figurat, au încheiat seria evoluțiilor aeriene cele trei avioane Iak-52TW ale Iacărilor Acrobați. Combinând evoluțiile maiestuos desenate cu efecte pirotehnice impresionante, aceștia au asigurat show-ului aerian băcăuan un epilog spectaculos. Și pentru ca spectacolul să fie complet, pentru o parte dintre micii spectatori au fost organizate zboruri de agrement cu avionul Spartan. Cu sufletul la gură, aceștia au trăit decolarea, au admirat de la peste 1.000 de metri împrejurimile Bacăului și au aplaudat din toată inima lina aterizare. A fost o rețetă completă a unei zile de vară de neuitat.
Lasă un răspuns