„In vino veritas” spuneau romanii, atribuind acestei licori bahice o filosofie profundă. Extrapolând, se poate spune că, adăugând fotografia, prin însăși esența ei o artă puternic ancorată în adevărul concret, rezultă o asociere a două elemente congruente.
Această combinație de bun augur este oferită pe simeza Galeriilor de artă „Frunzetti” de la sediul UAP Bacău de către fotograful Ovidiu Ungureanu, prin expoziția personală „Drumul vinului”. El oferă vizitatorilor clipe adunate într-o laborioasă muncă de cercetare realizată la Domeniile Tohani. Astfel, privitorii pot păși pe drumul emoțiilor generate de tablouri decupate din obscuritatea pivnițelor ori de pe întinsul podgoriei. Călătoria fotografică nu este una documentară, argumentată în imagine, asemenea unui tratat de oenologie, ci un voiaj estetic încărcat de metafore vizuale. „Este o viziune apocaliptică – a subliniat artistul-fotograf Ioan Viorel Cojan în prezentarea făcută la vernisajul expoziției de vineri după-amiaza – în care noi, oamenii, am dispărut de mult, iar în urma noastră a rămas această băutură cu proprietăți sociale diverse”. Omul, însă, este prezent în imagini prin uneltele care-i evocă strădania de zi cu zi necesară înnobilării vinului. Eseul fotografic îl descrie chiar și în absență, prin detaliile descoperite vizual de către autor. „Fotografia este arta clipei – a spus criticul de artă Carmen Mihalache – pe care Ovidiu Ungureanu o surprinde și ne-o oferă spre contemplare, compunând o poveste a vinului”.
Evenimentul care a marcat deschiderea expoziției a fost completat muzical de cvartetul „Orpheus” și, cum altfel, de o degustare de vinuri. Astfel, vizitatorii au putut privi lucrările de artă prin filtrul licorii căreia i-a fost dedicată.
Lasă un răspuns