Restaurantul Cribs a pus la aceeași masă Cavalerii Vinului, podgorenii și turismul
Restaurantul Cribs, din Bacău, unul dintre cele mai elegante și intime din oraș, a găzduit, recent, cea de a treia degustare de vinuri din cel de al doilea sezon, deschis în toamna anului trecut. De această dată, la eveniment au fost prezentate vinuri ale Cramei Basilescu, un brand vechi de peste un secol, renăscut din anul 2008. Evenimentul – am aflat de la somelierul Cristian Bunea, care este și proprietarul restaurantului – a fost organizat de Ordinul European al Cavalerilor Vinului, Crama Basilescu și, pentru prima oară, în parteneriat cu Agenția de turism Cedra Tour Bacău.
„Am gândit că întreaga comunitate trebuie să se miște – ne-a declarat Cristian Bunea. Nu există bună dispoziție, vin, mâncare bune fără puțină natură, puțin turism și este o mare bucurie că proiectul nostru a început să prindă, lumea a început să se miște, să ne cunoască, drept pentru care a venit alături de noi. Trăim vremuri grele, am trecut de o criză din care încă nu se știe dacă am ieșit și de aceea trebuie să ne dăm mâna cu toții, să facem ceva în comunitate. De data aceasta am prezentat Crama Basilescu și am făcut-o împreună cu reprezentantul ei, Valentin Tobolcea, director de vânzări. Crama aduce vinuri din zona vitivinicolă Dealurile Munteniei – Urlați, Dealu Mare, Pietroasele, o zonă renumită. Familia Basilescu a făcut parte dintre pionierii de după evenimentele din 1989 de la noi în privatizarea întreprinderilor vitivinicole de stat și creatori de vinuri. Am degustat șase vinuri create de renumitul oenolog dr. Gabriel Lăcureanu.”
O poveste care a început de peste un secol
Așa scrie pe site-ul Cramei Basilescu: O poveste care a început de peste un secol”. Crama – ne-a spus Valentin Tobolcea – a fost înființată de Nicolae Basilescu, cel care a pus piatra de temelie a Cartierului Bucureștii Noi, cu Parcul Basilescu. Nicolae Basilescu s-a născut în Urlați, în 1860. A fost decanul Facultății de Drept din București și a și construit actualul edificiu al acesteia. De asemenea, a pus bazele cramei care îi poartă numele, la Urlați. Crama are, acum, 60 de hectare la Urlați și aproape 40 la Pietroasele. Nicolae Basilescu a avut un fiu, Aristide, care i-a preluat pasiunea pentru vie și vin, deși a profesat în alt domeniu, fiind chiar șef de catedră la Facultatea de Economie Politică a Universității București. Fiul s-a căsătorit cu o franțuzoaică, Aglae Saint Georges de Posingen, descendentă a unei familii atestată documentar încă din anul 400. În acea perioadă au început colaborarea cu Restaurantul Capșa, din București, și cu Maison de Champagne St. Marceaux&Co. În perioada 1910 – 1921, prin efort propriu și cu ajutorul mai multor instituții (Banca Marmorosch Blank et Co., Societatea Națională de Credit Industrial, Banca Națională a României, Maison de Champaigne St. Marceaux & CO. Franța), Basilescu restaurează Fabrica de Bere din Bucureștii Noi și o transformă în Fabrica de Șampanie Naturală (viitoarea fabrică Zarea). În 1928, Maison de Champaigne St. Marceaux&Co. (fondată la Reims, în 1837) a autorizat asocierea mărcii sale cu numele lui Nicolae Basilescu pentru șampania produsă în crama acestuia.
Povestea de succes s-a întrerupt brusc în 1949, când statul a confiscat toate bunurile și terenurile familiei Basilescu. Membrii ei au fost mutați la Mizil, unde au avut domiciliu forțat până în 1964.
În anul 2003, Anne Marie Basilescu, fiica lui Aristide, a reușit să intre în posesia terenului familiei și a cramei. Astfel, s-a continuat tradiția vinurilor produse de Crama Basilescu, reînființată în anul 2008. Aceasta este, acum, o construcție modernă, cu tot ce ține de procesul tehnologic specific, iar proprietarul cramei este, acum, avocatul Ilie Buican.
Vinuri de top, preparate culinare de top
Crama Basilescu a adus, la Cribs, vinurile sale de top: Golem alb și Golem roșu, un vin alb din gama „Îngeri din Micul Paris”, un Chardonnay, un roze tot din gama „Îngeri”, o Busuioacă de Bohotin și o Fetească Neagră, din Colecția Eclipse. Colecția „Îngeri din Micul Paris” povestește secvențe emoționante din legenda Micului Paris – Bucureștiul perioadei interbelice și este dedicată efervescenței și renașterii României din acea vreme. La aceste vinuri au ținut companie preparatele culinare de top ale restaurantului – o salată de crudități cu piept de pui la Golem alb 2011, un cotlet de rechin înspumat la Feteasca Neagră 2009, un mușchi de porc Orloff la Golem roșu 2008, un mușchi de vită cu cartofi Anna, sos Choron și Creamy Spinach la Feteaca Neagră și un desert la Busuioaca de Bohotin 2012.
Criss a zis
E bine să lăudați produsele românești dar, mai întâi, ar trebui să vă documentați. D-na Aglae Saint-Georges provine într-adevăr dintr-o familie cu origini nobiliare dar, originile sunt germane, nicidecum franțuzești. Numele de Posingen a existat doar la origini după care familia nu l-a mai folosit și era mult mai lung. Refugiați din Austria de timpuriu și apoi din Transilvania, au sosit în Moldova pe la 1600 și ceva – 1700. S-au stabilit aici și au „fondat”, dacă pot spune astfel, o întreagă „dinastie” care s-a înrudit în timp cu alte familii de vază, Stroici, Miclescu, Boldur, Ghika, etc. sau cu mari personalități: Basilescu, Vintilă Corbul, ca să dau doar 2 exemple. Numele original a avut mai multe forme dar abia bunicul d-nei Aglae Saint-Georges l-a transformat în Saint-Georges. Toate acestea le cunosc foarte bine deoarece am studiat genealogia familiei și am cunoscut-o personal pe sora d-nei Aglae Saint-Georges, compozitoarea Maria Alexandrina Saint-Georges.