Sălile îmbîcsite, băncile incomode, aglomerația și aerul irespirabil vor deveni în curînd simple amintiri pentru băcăuanii care se prezintă în fața instanțelor de judecată. Vechea clădire a Judecătoriei și Tribunalului, dimensionată pentru un număr mai mic de procese, va fi completată de o construcție ultramodernă, cu săli încăpătoare, ascensoare și aer condiționat. Lucrarea se va finaliza, cel mai probabil, pînă în toamna acestui an, după care vechiul spațiu va fi supus unei renovări. Potrivit inscripției de pe panoul metalic din fața șantierului, lucrarea este efectuată de societatea Conimpuls, iar proiectant general este Vanel Exim. Construcția a început în decembrie 1998 și, conform celor afișate, ar fi trebuit să fie realizată pînă în decembrie 1999. În aprilie 2003, lucrările continuă, cauza probabilă a întîrzierii fiind lipsa fondurilor.
Lipsă de transparență inutilă și ineficientă
Cel puțin greu de înțeles este faptul că informațiile referitoare la noua clădire sînt păzite cu o încăpățînare demnă de o cauză mai bună. Nici conducerea Tribunalului Bacău, nici cea a societății Conimpuls nu au binevoit să ofere vreo informație presei pentru documentarea acestui material. Purtătorii de cuvînt au precizat că numai președinții pot oferi informații legate de acest subiect, iar președinții s-au purtat ca și cum clădirea respectivă ar fi un obiectiv militar de interes strategic, și nu una de interes public, ridicată din bani publici! „Părerea mea este să așteptați pînă mîine dimineață, intrați cu mine la domnul președinte al Tribunalului și, cu aprobarea lui vă dăm toate detaliile solicitate. Tribunalul este beneficiarul lucrării și veți afla tot ce vreți să știți, dar mîine”, ne-a propus președintele Conimpuls, Vasile Deju. Nu am profitat de bunăvoința reprezentantului Conimpuls, deoarece ni s-a părut nefiresc să aflăm informații despre un obiectiv public, prin intermediul reprezentantului unuei societăți private.
Conducerea Tribunalului a evitat în repetate rînduri dialogul cu presa, secretara președintelui invocînd mereu „indisponibilitatea” prelungită a șefului instituției. Șefa de cabinet a președintelui Pocovnicu a fost nevoită de zeci de ori în ultimele săptămîni să refuze politicos contactul presei cu „șeful”. Ce-i drept, întotdeauna scuzele au fost convingătoare și serioase: ședințe, audiențe, întîlniri importante, „reveniți peste zece minute”, „tocmai a ieșit” sau „extrem de ocupat”. La urma urmei, clădirea Tribunalului nu este nici depozit de armament, nici unitate militară sau alt obiectiv care să justifice o asemenea atitudine.
Clădirea, cu detalii de exterior și interior
Din fericire, Tribunalul și Conimpuls nu sînt singurele surse de informații, mai ales cînd detaliile tehnice nu constituie secret militar. O scurtă plimbare pe șantier a dezvăluit primele amănunte: exteriorul arată foarte bine, mulțumită pereților de tip „cortină” din aluminiu, cu geamuri termopan care vor oferi lumină în sălile de ședință și birouri. Cîteva aparate de aer condiționat garantează că aerul va fi respirabil și că nici măcar aglomerația nu va mai provoca neplăcerile cunoscute. Clădirea are subsol, mezanin, parter și cinci etaje. Aspectul exterior va fi armonizat cu cel al clădirii inițiale, care va fi supusă unei renovări generale, astfel încît între cele două construcții să nu existe contraste inestetice.
În interior există două scări interioare cu balustrade din inox, care vor asigura accesul separat pentru magistrați și justițiabili. Vor exista și două ascensoare moderne. Sălile vor avea un aspect total diferit de cel actual. Judecătorii vor vor ocupa locuri la prezidiu, mai sus decît restul sălii. Primele bănci vor fi rezervat avocaților. Pardoselile vor fi realizate din gresie, granitul și parchetul, iar pereții vor fi placați cu faianță și piatră naturală. Accesul în clădire se va realiza separat pentru magistrați, public și arestații aduși pentru a fi judecați. Un aspect încă neclarificat este spațiul destinat avocaților. Prodecanul Baroului Bacău, Mihai Cliveti, ne-a declarat: „Deocamdată nu știm dacă vom avea vreun spațiu în noua clădire. Domnul decan va discuta cu conducerile celor trei instanțe și sper că va fi repartuizat și un spațiu avocaților. Este necesar, pentru că sîntem 156 de avocați, numai din Bacău și așa ar fi normal”. Deocamdată nu s-a stabilit clar ce instanțe vor funcționa în noua clădire. Cea mai vehiculată variantă este cea în care secțiile Penală și civilă de la Curtea de Apel și Tribunal își vor desfășura activitatea în noul sediu, iar secțiile comerciale ale celor două instanțe vor activa în actualul sediu al Curții de Apel.
Fără îndoială, noua clădire este așteptată cu nerăbdare atît de public, cît și de magistrați, iar darea ei în folosință va marca intrarea în normalitate a condițiilor în care se desfășoară activitatea instanțelor băcăuane. Cît despre transparență, fără nici o îndoială aceasta va fi asigurată grație ferestrelor mari și luminoase care au fost deja montate. (Codrin POP)
Lasă un răspuns